От х:

Днес в x:

КНСБ в Кърджали готова на протести заради погазване на колективния трудов договор

КНСБ в Кърджали е готова на протести заради погазване на колективния трудов договор за системата на просветата от страна на общините, подписан на 26 юни тази година. Това съобщи председателят на Регионалния съвет на синдикалната организация Иванка Караколева. По думите й клаузите в програмния документ, в който са регламентирани и работните заплатни, не се спазва в нито една от седемте общини на областта.
По този повод ръководството на местната структура на КНСБ е предприела срещи с кметовете, на които да се опита да се договори спазването нах Кожлективния трудов договор. „Ако това не стане преминаваме към ефективни протести, тъй като напрежението сред хората и без друго е достигнало доста висока точка”, закани се синдикалистката.
По думите й от синдиката ще настояват за увеличение на работните заплати във всички сфери, на които общините са първостепенен разпоредител, така че трудовите възнаграждения на служителите да достигнат договорените в подписания на национално ниво трудов договор. Според Караколева увеличението може да дойде от генерирания остатък от държавните дейности, за които са получени пари, които обаче са отишли не по предназначение, а незнайно къде.
„В детските градини не се дават дори договорените 10 лв. на човек за попълване и поддържане на документация и срещи с родителите. Учителите, грижещи се за деца със специални образователни потребности, не получават допълнителните 20 лв. В община Ардино не се плаща СБКО на непедагогическия персонал, въпрос уреден с нормативен документ още през 2010 година”, каза Караколева.

По думите й, за всички установени от синдиката нередности ще бъде уведомена и Дирекция „Инспекция по труда” в Кърджали, която да провери къде се спазват колективните трудови договори и къде не.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини