От х:

Днес в x:

Путин подозира политическа връзка в срива на петролния пазар

Руският президент Владимир Путин изказа предположение, че спадът на световните цени на петрола се дължи частично и на политическа манипулация.
В интервю за водещи китайски медии Путин не обвини конкретна страна за това, но някои руски коментатори представят срива на петролния пазар, който нанася сериозни щети на руската икономика, като саудитско-американски сговор срещу Москва.

Русия е най-големият износител на петрол. От средата на юни досега цената на суровия петрол тип Брент се понижи с почти 25%. Преди дни Саудитска Арабия намали цените на петрола за САЩ.

"Разбира се, очевидната причина за спада на световните цени на петрола е забавянето на икономическия растеж, което означава намаляване на консумацията на енергия в редица страни", казва Путин в интервюто, чийто текст бе публикуван от Кремъл и цитиран от Ройтерс и БТА.

"В цената на нефта обаче винаги има и политическа съставка. Нещо повече, в някои кризисни моменти възниква усещането, че в ценообразуването при енергоресурсите политиката преобладава", отбелязва многозначително Путин.

Създават се "условия за спекулативни действия и в резултат за манипулиране на цените в зависимост от нечии интереси", добавя руският президент.

Той освен това критикува САЩ за намерението им да създадат Транстихоокеанско партньорство.

"Това очевидно е пореден опит на САЩ да изградят изгодна за тях архитектура на регионалното икономическо сътрудничество", казва Путин.

Президентът подчертава, че новата регионална структура не може да не включва Русия и Китай, защото "без такива крупни играчи като тях едва ли може да бъде изградено ефективно търговско-икономическо взаимодействие".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини