От х:

Днес в x:

Пловдив, Карлово и Асеновград начело в черната статистика за самоубийствата в региона

244 са били опитите за самоубийство в региона през миналата година, сочат данните на изготвения от РЗИ - Пловдив Анализ на самоубийствата и опитите за самоубийства през 2013 г. От тях 87 са завършили с фатален край.

В сравнение с 2012 г. е налице леко снижение в регистрираните опити, но завършилите с фатален край са повече, съответно 273/82.

Най-много са посегнали да сложат край на живота си в Пловдив - 50.5% от регистрираните случаи, в Карлово - 9.1% и в Асеновград - 8.6%.

Жените решили се на драстични мерки спрямо себе си са били 137 при 107 случая при мъжете. По-висока е обаче смъртността при мъжете.

Тревожен е фактът, че най-голям брой суицидни действия на 10 000 души население са извършени във възрастова група 15 - 19 години, със значителен превес на момичетата, като съотношението е 1 : 6,3.

Според сухата статистика основни причини, водещи до самоубийства в региона, са психически заболявания и семейни конфликти. От значение са емоционалните и импулсивните реакции. Субективни мотиви могат да бъдат разочарования, загуба на близък или страх от такава, страх от болест, от негативното мнение или отношение на други хора, самота, изолация, загуба на смисъл на живота, преживяване на празнота, неспособност за приспособяване.

Анализът показва още, че най-голям брой от хората, посегнали на живота си, са се насочили към различни медикаменти. Следват самообесването и хвърлянето от високо.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини