От х:

Днес в x:

Стотици хиляди протестираха срещу Ренци в Рим

Протестиращи от цяла Италия изпълниха в събота улиците на Рим в знак на недоволство срещу плановете на лявоцентристкия премиер Матео Ренци да реформира пазара на труда. Червени знамена с емблемата на CGIL – най-големия профсъюз в страната, се вееха над множеството, което според организаторите е наброявало до 1 милион души.

В шествието се включиха и представители на партията на Ренци, което се възприема като сигнал за разцепление по въпроса в управляващите среди.

Идеята на премиера е да се даде на бизнеса повече гъвкавост при наемането и освобождаването на персонал, което в Италия е едно от най-трудните в развитите страни. През септември партията подкрепи Ренци да промени ключов момент от защитата на работещите, който според работодателите им пречи да наемат нови хора и да съживят икономиката.

Маурицио Ландини, генерален секретар на синдиката на металурзите, каза за "Ройтерс", че "ако той наистина иска да промени тази страна, трябва да го направи с тези хора, а не против тях". От CGIL сравняват Ренци, лидер на реформирана бивша комунистическа партия, с Маргарет Тачър, която през 80-те години водеше битка за намаляване силата на профсъюзите върху взимането на решения в страната.

От началото на финансовата криза през 2007 г. италианската икономика се е свила с около 9%, заетостта е една от най-ниските в еврозоната – 55.7% от трудоспособното население през август, а младежката безработица – една от най-високите – 44.2%.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини