От х:

Днес в x:

Османска гробница насред Сирия може да вкара Анкара във войната

Докато Турция продължава да наблюдава сраженията за граничния сирийски град Кобани и да преговаря със САЩ за условията, при които би се включила с войските и авиацията си в операцията срещу "Ислямска държава", едно миниатюрно парче земя насред Сирия привлече вниманието.

Става дума за гробницата отпреди 700 години на Сюлейман Шах, дядото на основателя на Османската империя.

Тя се издига върху терен, който фактически е турски анклав в Северна Сирия и се охранява от турска военна част.

В началото на месеца вицепремиерът Бюлент Арънч предупреди, че ислямистите настъпват към каменния мавзолей и няколкото десетки турски войници.

Мемориалният комплекс със зелена морава, дървета и високо издигнат турски национален флаг се намира на брега на река Ефрат.

Мястото е обявено за турска територия съгласно договор с Франция от 1921г., когато след края на Първата световна война и разкъсването на победената Османска империя французите управляват днешна Сирия.

Анкара смята парчето земя за своя суверенна територия и на няколко пъти е предупреждавала, че ако мавзолеят бъде нападнат, тя ще го защитава.

"Не можем да оставим незащитено това място, което ни принадлежи съгласно международни договори, Независимо от гордостта, която изпитваме, то е важно за историческата ни памет. То е важно за всички, не само за турците", обяснява Илбер Ортайлъ, известен историк от истанбулския университет "Галатасарай".

Гробницата се намира на 30 км от турската граница и още при първото настъпление на джихадистите през март тогавашният външен министър, а сега – премиер, Ахмет Давутоглу ги предупреди, че ще срещнат съпротива, ако й посегнат.

"Ислямска държава" вече взриви и унищожи някои известни ислямски гробници и джамии в района, защото консервативният сунизъм, който твърдят, че изповядват нейните лидери, смята подобни обекти за забранено от исляма идолопоклонство.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини