От х:

Днес в x:

Почина легендарният театрален режисьор Юрий Любимов

Почина легендарният руски театрален режисьор Юрий Любимов, съобщава РИА „Новости“. Той навърши 97 години на 30 септември. Жизненият му път завърши в болница „Боткин“ в Москва, където бе приет на 2 октомври с общи оплаквания. Въпреки лекарските грижи е издъхнал днес.

Юрий Любимов отдаде 80 години на сцената, работил е в МХАТ, театър „Вахтангов“, но името му се свързва най-вече с основания от него знаменит театър „Таганка“, където поставя около 50 спектакъла. Сред тях са известните „Хамлет“, „Животът на Галилей“, „Добрият човек от Сечуан“, „Майсторът и Маргарита“, „Медея“, „Електра“ и др., определяни като „връх в световния театър на ХХ век“. В тях участват актьорите Алла Демидова, Владимир Висоцки, Валерий Золотухин, Борис Хмелницки, Вениамин Смехов.

Постановката на „Хамлет“ под режисурата на Юрий Любимов и с Владимир Висоцки в главната роля се смята за една от най-добрите интерпретации на шедьовъра на Шекспир в света. „Всеки актьор иска да изиграе Хамлет. Това в театъра е като да защитиш дисертация в науката“, пише за този спектакъл Висоцки. По-късно ще му посвети и стихотворението „Моят Хамлет“. „Поставихме „Хамлет“ така, както вероятно би искал самият Шекспир“, казва за своята работа Любимов.

Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини