От х:

Днес в x:

Русия иска разследване за масови гробове в Донбас

Русия ще постави въпроса за международно разследване за откритите масови гробове в Югоизточна Украйна пред ПАСЕ, ОССЕ и Съвета на Европа.
Това предупреди председателят на външнополитическата комисия в Държавната дума Алексей Пушков, пише в. "Новие известия", цитиран от БТА.

Руски правозащитници вече настояха за незабавно международно разследване на станалото. Международните организации засега подминават въпроса с мълчание, констатира "Московский комсомолец".

Главното следствено управление в Москва "ще провери данните за убийства на гражданите, чиито тела са открити в масов гроб край Донецк", уверил пред РИА Новости говорителят на федералното следствие Владимир Маркин, цитиран в "Известия".

Проверката ще се извърши в рамките на следствието по наказателното дело за употреба на забранени средства и методи за водене на война в Югоизточна Украйна.

Проруски сепаратисти съобщиха за масови погребения "с останки на мирни жители из териториите, контролирани по-рано от украинската армия". Такъв гроб открили например във вторник бойци на т. нар. Донецка народна република в местна каменовъглена мина. Според сепаратистки боец с прякор "Алабай", говорил пред "Московский комсомолец", допреди два дни на мястото бил
разположен батальон от Националната гвардия на Украйна.

По последни данни от шахтата, разположена на 60 километра от Донецк, са ексхумирани телата на четирима души, три от които на жени. Евентуално международно разследване на военните престъпления в Украйна може да доведе до трибунал като този в Нюрнберг, осъдил ръководството на нацистите в Германия, прогнозира "Лента".

Олексий Дмитрашкивски - говорител на киевската силова операция, обаче нарече твърденията на Донецката народна република "лъжа", пише "Комерсант".

"Украинските военни и силите на антитерористичната операция не са разстрелвали мирното население и не са стреляли по градските квартали. Също като другите батальони "Айдар" не е ликвидирал мирни жители. Командването не е поставяло на бойците подобни задачи", уверява събеседникът на вестника.

Според Съвета за национална сигурност и отбрана в Киев обвиненията в масови убийства срещу Националната гвардия са "добре планирана, но зле обмислена провокация".

Киевският политолог Володимир Фесенко предполага, че тези обвинения може да са "проява на информационната война, която руши мирните договорености на практика по същия начин, както и инициативата на Донецката и Луганската народна република да проведат собствени избори през ноември", вместо да участват в общоукраинските предния месец, посочва "Комерсант".

Снощи мисията на ОССЕ в Украйна уточни, че край мината близо до донецкото село Нижняя Кринка са намерени не едно, а две масови погребения. В самото село е открит още един масов гроб, отбелязва вестникът.

В края на юли официалните власти в Киев съобщиха, че в Славянск е открит първият масов гроб. В него имало около 20 тела, от които поне четири били на цивилни граждани. Според украинските власти хората били измъчвани и убити от сепаратистите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини