От х:

Днес в x:

Десетки имами призоваха Алън Хенинг да бъде освободен

Десетки британски имами и други мюсюлмански лидери призоваха, плененият доброволец Алън Хенинг, да бъде освободен, съобщи Independent.

Съвместното изявление е подписано от представители на различни течения на исляма, като шиити, сунити, салафити и суфисти.

Те молят похитителите на Хенинг, британецът да бъде освободен, в противен случай рискуват да извършат „най-осъждания грях” срещу исляма, се казва още в изявлението.

„Господин Хенинг е бил доброволец, който е заминал за Сирия, за да помогне на невинните граждани”, подчертават авторите на посланието.

Още едно обръщение с молба за освобождаването на пленения доброволец, бе отправено от приятел на Хенинг, наричащ се Абу Абдула, пише Guardian.

Смята се, че Адула е видял пленяването на Хенинг близо до Алепо. Приятелят на доброволеца се обръща директно към лидера на „Ислямска държава”.

По неговите думи Хенинг е пропуснал празнуването на Коледа със семейството си, за да помогне на ”нашите братя и сестри в Сирия”. „Той е семеен човек. Той е добър човек”, добавя Абдула и призовава ИД да освободи британеца.

По-рано бе съобщено, че Ал Кайда е призовала Ислямска държава да освободи Хенинг, тъй като счита, че той е „невинен доброволец, който искрено се опитвал да помогне на страдащите мюсюлмани.”

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини