От х:

Днес в x:

Избуява ново явление - покупка на преференции

Избуя нова тенденция - кандидат-депутати се опитват да купуват преференции, за да си осигурят място по-напред в листите. За това предупреди служебният вътрешен министър Йордан Бакалов пред "Дарик" радио. Той подчерта, че става дума за отделни кандидати, а не за политически партии и че има оперативни данни за това.

МВР за пръв път действа превантивно срещу покупко-продажбата на гласове, каза министърът. Той подчерта, че усилия се полагат за осигуряване на доказателства, годни в съда, така че да се стигне до присъди.

В отделни области регистрираните за такава дейност са стотици, каза министърът и увери, че всички са предупредени от МВР. Повтори, че оперативните данни не са достатъчни, а са нужни и доказателства. Припомни схемите прилагани досега - "кастинг" на наблюдатели, доставка на дърва за огрев и изграждане на мрежи от "видни онбашии" във връзка с политически сили. 

Режимът за пазене на бюлетините е затегнат, ще има опити някой да се добере до тях, но ще има и противодействие, каза Бакалов. 

Министърът съобщи, че засилената охрана на българо-турската граница струва на ведомството по 7 млн. лв. месечно. "Групите, които връщаме  към Турция, са масивни - по над 100 човека. 750 полицаи са на ротация през 15 дни дни на границата, което означава 7 РПУ-та, допълни той. Командироват се полицаи от цялата страна с изключение на Варна и Бургас заради туристическия сезон. 

Министърът подготвя покупката на лизинг на 1000 нови автомобила за МВР, но ще остави решението на следващото правителство. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини