От х:

Днес в x:

Първанов няма да се кандидатира за депутат

АБВ ще се яви на изборите в коалиция с Обединен блок на труда - български лейбъристи, Българска партия либерали и Федерация активно гражданско общество.
Това съобщи на пресконференция председателят на коалиция "АБВ" Георги Първанов, предаде БТА.

Той представи някои от водачите на листите на коалицията за предсрочния вот - Ивайло Калфин ще води листите в 25-ти МИР София и във Варна, проф. Борислав Борисов - 23 МИР София и Пловдив град, Румен Петков - Плевен, кметът на Перник Росица Янакиева - област Перник и област София, Михо Михов - Бургас и Ямбол, певицата Николина Чакърдъкова застава начело в Благоевград, а Кирил Цочев - в Ловеч.

Листата е пъстра, разнообразна във възрастов състав, преди всичко младежка, обобщи Първанов.

Самият той няма да бъде кандидат за депутат, тъй като "не приляга" на един доскорошен държавен глава да бъде народен представител. Първанов добави, че ще участва активно в политиката, ще даде всичко от себе си, за да се случат радикални промени, но няма да се ангажира с конкретни постове.

АБВ има дълга скамейка, не резервна, имаме силен отбор и сме готови за една много сериозна политика, отбеляза той.

На въпрос за реалистичните очаквания на коалицията за присъствие в следващия парламент Първанов заяви, че целта на АБВ е да бъде незаобиколим фактор в него и в управлението на страната. Според последното проучване на "Галъп" обаче, подкрепата за АБВ е едва 2,4%.

"Много важно е да не се допусне еднолично управление на страната. Реализирана тази цел на Борисов, на ГЕРБ, означава еднолично управление и тези, които мърморят по отношение на президентската република, ще видят в действие отново същата тази премиерска република, на която бяхме свидетели три години и половина при управлението на ГЕРБ", заяви още Първанов.

Певицата Николина Чакърдъкова обясни мотива си да участва в изборите от листата на АБВ с думите, че ще продължи своята мисия да пее и да весели хората, но и се иска да бъде още по-полезна.

В коментар за действията на служебния кабинет Румен Петков заяви, че положително е вслушването в апела на АБВ да се сложи край на политическите назначения. Смущение обаче будело назначаването на правосъден министър, който бил изключен от адвокатския съюз, както и връщането на Ваньо Танов начело на Агенция "Митници". Той пък имал присъда от Варненския административен съд от 5 април 2012 г., но не уточни каква.
Георги Първанов също определи назначаването на Танов като недоразумение.

АБВ е организирало допитване от 11 въпроса за възраждане на държавността. Към момента са получени 47 000 отговора. С най-висока подкрепа са предложенията, свързани с въпроса за финансирането на политическите партии и гражданския контрол върху тях и идеята за създаване на независима агенция за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини