От х:

Днес в x:

Жегата в Ардино борят с вода и сянка

В последните дни термометрите в града под Белите брези сочат над 35 градуса.Това лято Ардино отбеляза рекорд в температурите. Днес следобяд живакът показваше 36 градуса. Жаркото слънце принудиха много ардинчани и гостите на града да измислят начини за разхлаждане. По-голяма част от тях избраха да си починат под сянка, а заведенията бяха пълни с клиенти.

46-годишният Ведат Юзлер от Турция заяви, че не е толкова горещо, колкото в южната ни съседка. „Живея в Истанбул и много трудно се справяме с летните жеги там. Тук все пак е по-хладно”, казва Юзлер.

Медицинският фелдшер Цветан Персенски от местното спешното отделение заяви, че днес към обяд е нямало никакви повиквания и посещения, но през последните няколки дни е имало доста пострадали от високите температури. Двама пациенти са били транспортирани до спешно приемното отделение в Кърджали. Той посъветва децата, възрастните и хронично болните хора да останат вкъщи в интервала от 11 до 17 часа и да не се излагат на пряка слънчева светлина. Да се приемат достатъчно количества течности, за предпочитане е чиста вода и ободряващи напитки. Трябва да се консумират повече леки храни - предимно плодове и зеленчуци, а да се избягват мазните и солени храни.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини