От х:

Днес в x:

В Мизия децата играят в калта

Дни след потопа Мизия все още ни посреща с вода от двете страни на пътя, а наред с нея голям билборд "Изберете Мизия – изберете бъдещето", предаде репортер на БГНЕС.

Тръгваме по улиците, които вече са сухи, но малко след това ни лъхва миризмата на тиня. В центъра на града все още има няколко пожарни коли и екип на Спешна помощ. По спирките и стените са останали разлепени къде здрави, къде скъсани плакати на политическите партии, които преди два месеца също не са пропуснали да обещаят светло бъдеще на хората в града.

На фона на тази картинка хората са струпани на пощенската станция, за да получат еднократната помощ от 325 лева. Днес се очаква в града да бъдат докарани фургоните, в които трябва да бъдат настанени част от тези, чиито къщи приливната вълна унищожи. В центъра срещаме млади и стари. Всеки облечен кой както може и каквото му е останало. Все още има и такива, които са в гумени ботуши.

За бъдещето си хората казват: "Никакво бъдеще не ни очаква. От лошо още по-лошо", каза през сълзи възрастен мъж, който живее вече при брат си, защото къщата му е унищожена. Успял е да спаси само автомобила си. И той е тръгнал към пощата да вземе парите. Знае, че те за нищо няма да стигнат, но "по-добре с тях, отколкото без тях". Забързана жена, току що взела 325-те лева спира, казва, че има 4 деца и с парите ще им купи храна.

Заговориш ли се с някого, веднага казва, че иска да си търси правата. Хората след като са разбрали, че градът им е наводнен от скъсани стени на язовири, искат да знаят човека, който е отговорен за наводненията и защо той не си е свършил работата. Ще си търсят правата.

Не пропускат да обявят - политическите партии, които ще дойдат да ги агитират за изборите на 5 октомври, да си отидат както са дошли.

Децата си играят в калта. Някои животни са живи, а други умрели, каза друга жена и мъжът до нея допълни, че от областната управа се крият. В същото време хората около него бързат да го посъветват да не коментира. "Станалото станало. Но можеха 2-3 часа преди трагедията да минат да ни предупредят. Добре, че се случи през деня", добави друг местен, който също чака да получи помощи.

Питаме чий е язовир Стубел, който е един от двата, причинили водния ад. За пореден път хората от Мизия казват, че се говори, че е собственост на депутата от ГЕРБ Тотю Младенов. Никой обаче не им обяснява цялата истина.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини