От х:

Днес в x:

Робин Уилямс - виртуозът на смеха и сълзите

Баща, преоблечен като ексцентрична бавачка, непочтителен военен ди джей, разбунтуван учител по литература, убиец...Робин Уилямс игра виртуозно 40 години в цялата палитра от смеха до сълзите, докато в крайна сметка беше отнесен от своите демони.

"Взрив от енергия", "гениален комик", "най-смешният човек в света", "човек, способен да заеме мястото си"..., суперлативите започнаха да валят след съобщението късно снощи за кончината на човека, който се превърна в легенда на Холивуд. Както каза президентът Барак Обама "той беше доктор, гений, бавачка, президент, учител, Питър Пан", който "ни караше да се смеем и ни разплакваше".

Актьорът умееше да кара зрителите в киносалоните да притаяват дъх и да се превиват от смях, редовно беше водещ на предавани по телевизията церемонии, включително с благотворителна цел. Той започва да гради кариерата си в света на театъра на импровизацията и на "стенд ъп комедията" след като завършва училището Джулиард, едно от най-престижните за драматични изкуства в САЩ.

Със своя пронизващ поглед и изключително пластично лице, което сякаш винаги беше в нестабилно равновесие между смеха и сълзите, комикът изследва целия регистър от човешки емоции. Той беше известен с уникалната си способност да имитира акценти и да променя гласа си като озвучаването на духа в "Аладин" на Дисни или незабравимото извикване по микрофона "Дооооооообро утро Виетнамммммммм!" в ролята му на разбунтуван военен във филма на Бари Левинсън.

Изключително издръжлив, той изигра гротескната роля на извънземно в "Морк и Минди" и танцува с метла в "Мисис Даутфайър". Това ще остане една от най-запомнящите се негови роли – тази на разведен баща, който опитва по всякакъв начин да остане близо до децата си и за целта се маскира като стара бавачка.

Той беше способен и на голяма нежност като в "Уил Хънтинг", за който спечели единствения Оскар в кариерата си. Във филма Уилямс изигра психолог, който успява да разбере и да помогне на свръхнадарен младеж с психично разстройство. Няколко години преди това той изиграва идеалният учител в "Общество на мъртвите поети", филм, белязал цяло едно поколение.

"Капитан" на едно поколение

Уилямс, който казва на учениците да го наричат "Капитане, мой капитане", ги насърчава да извлекат полза от живота си с девиза "живей за мига", който винаги ще отеква в ушите на всички, гледали филма с трагичен край.

В другия край на драматичния спектър Робин се е превъплъщавал в най-мрачни образи като серийния убиец в "Опасно безсъние" или вманиачения собственик на експресна фотолаборатория, който тормози семейство Йоркин в "Експресно фото".

Снощи почитателите започнаха да поднасят цветя в негова памет на звездата му на булевард Холивуд. Обожаван от целия свят, Уилямс беше много обичан и в кино индустрията и неизменно беше определян от хората, които го познаваха, като "нежен", "очарователен" мъж, винаги с усмивка на уста.

Когато претърпя операция на сърцето през 2009 г., неговите лекари и медицински сестри разказаха как започнал да се смее само два часа, след като излязъл от упойка. Но зад тази усмивка актьорът се бореше с много демони. Неговият говорител разкри снощи след съобщението за кончината му, вероятно в резултат на самоубийство, че се борел с "тежка депресия".

Уилямс говори публично за борбата си с наркотиците и алкохола и многократно се подлага на детоксикация. Актьорът, известен със своя работохолизъм, който в идните месеци ще се появи на екран в три нови филма, призна, че се обърнал към алкохола, за да се справя с ритъма си на работа. Той никога не губеше чувство за самоирония. "Кокаинът е начин Господ да ви накара да разберете, че печелите твърде много пари", казваше Уилямс.

----------------

Статията в памет на Робин Уилямс е публикувана в Агенция Франс прес.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини