От х:

Днес в x:

Първи въздушен удар на украинските сили срещу Донецк

 Донецк, бастион на проруските сепаратисти в източната част на Украйна, беше подложен тази нощ за първи път на обстрел от украинската авиация. Жертви няма.
Ударите са били нанесени от самолети на украинските военновъздушни сили по квартала "Калинински" на града, съобщи АФП, цитирана от БТА.

На една от улиците в резултат на обстрела се е образувал кратер с диаметър 4 метра и дълбочина 1,5 метра.

Същевременно украинската артилерия продължава обстрела по града. Тази нощ удари са нанесени по кварталите "Петровски" и "Кировски" и са загинали трима жители.

Все повече жители напускат Донецк, заради непреставащите боеве и стесняващата се блокада на украинската армия. Повечето магазини са затворени, а по вратите на жилищните входове са разлепени инструкции как да се стигне до най-близкото бомбоубежище, отбелязва Франс прес, цитирана от БНР.

В Луганск, блокирани от бойните действия, остават около 250 хиляди души, които нямат средства да напуснат района, съобщава УНИАН.

Градът е на ръба на хуманитарната криза, алармират от градския съвет. Няма вода и електричество в много квартали, прекъснати са мобилните връзки и интернета. Хранителните продукти намаляват в малкото останали отворени магазини, но най-остър е проблемът с недостига на медикаменти.

Разрушени са и четири болници и три поликлиники.

Опасност от пряка руска военна намеса в Украйна

Полският премиер Доналд Туск предупреди, че опасността от пряка руска военна намеса в Украйна е нараснала през последните два дни, съобщи Ройтерс.

"Имаме основания да подозираме - за което получаваме и информация през последните часове, че рискът от пряка интервенция (на руските военни в Украйна) със сигурност е по-висок, отколкото беше преди няколко дни", каза Туск на пресконференция във Варшава.

Русия извършва военни учения край границата с Украйна, което поражда загриженост за обстановката на място и в редица западни столици. Москва настоя и за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради хуманитарното положение в Украйна.

"Ако се стигне до пряка намеса на руските сили в Украйна, това очевидно би създало качествено нова ситуация и, по мое мнение, никой няма добър, безспорен отговор как западната общност трябва да реагира на нея", отбеляза полският премиер.



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини