От х:

Днес в x:

Израелските сили се изтеглиха от Газа преди примирието

Израел изтегли всичките си сухопътни войски от ивицата Газа още преди началото на 72-часовото примирие, започнало днес в 08.00 часа.
Това стана възможно, след като израелските сили ликвидираха и последния известен тунел на терористите, съобщи армейски говорител, цитиран от световните агенции.

Най-малко 32 тунела и десетки техни входове са били локализирани и унищожени до днес.

По-рано Израел и Хамас обявиха, че приемат предложението на Египет за 72-часово прекратяване на огъня, започнало от днес в 8 ч. местно време (8 ч. б.вр.), предаде АП, цитирана от БТА.

Минути преди примирието да влезе в сила палестински радикали изстреляха няколко ракети по израелски градове; експлозии отекнаха и в небето над Тел Авив. От 8 юли насам 400-хилядната бизнес столица на Израел бе обстреляна откъм Газа над 30 пъти.

Израелската авиация предприе междувременно серия от атаки срещу селища в Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Няколко предишни примирия се провалиха, включително подобен план за 72-часово прекратяване на огъня, който пропадна в петък.

По време на офанзивата в Газа (започнала на 8 юли) са загинали над 1800 палестинци и 9000 са ранени. След 17 юли в сражения са убити 64 израелски войници и офицери. Трима мирни жители са загинали на израелска територия при ракетни обстрели. След 8 юли палестинци са изстреляли от ивицата Газа към 3300 ракети по Израел, обобщава ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

Предстоят трудни преговори в Египет

Хамас настоява за пълно изтегляне на Израел от Газа, край на израелската и египетската блокада на анклава, освобождаване на затворниците на ислямисткото движение, държани от Израел, и международна подкрепа за възстановяването на Газа.

Израел иска Газа да бъде "демилитаризирана" - нещо, което може да стане, ако Хамас се съгласи да сътрудничи за предаване на значителния си арсенал, но това е малко вероятно.

Съгласно условията на сегашното примирие двете страни трябва да изпратят високопоставени делегации в Кайро за обсъждане на египетския мирен план и постоянно прекратяване на огъня.

Палестинската делегация заяви, че по време на примирието трябва да започнат непреки преговори с Израел, при които да бъдат обсъдени палестинските искания.

Говорителят на израелското правителство Марк Регев каза, че Израел е приел египетската инициатива преди три седмици.

"В много отношения кръвопролитието можеше да бъде избегнато, ако Хамас я беше приел тогава", заяви той и добави, че "ако Хамас наруши примирието, Израел също е готов да отговори".

САЩ финансират "Железен купол"

Американският президент Барак Обама подписа законопроект за предоставяне на допълнителни 225 милиона долара в подкрепа на израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол", съобщиха Асошиейтед прес и БТА. Системата позволява на израелската армия да сваля ракети или снаряди, насочени срещу големи населени места в Израел.
Според израелски служители нейната успеваемост е около 90 процента.

В миналото САЩ са предоставяли стотици милиони долари за "Железен купол". Новата помощ, която беше одобрена от Конгреса миналата седмица, има за цел да попълни арсенала на противоракетния щит на Израел.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини