От х:

Днес в x:

Президентът Плевнелиев призова за прозрачност за КТБ

Президентът Росен Плевнелиев призова за повече политическа отговорност и пълна прозрачност за Корпоративна Търговска Банка.

От трибуната на Народното събрание президентът заяви: Три правителства се сменят в рамките на половин година вече втора поредна година. Това е белег на все по-трайна нестабилност.

Плевнелиев призова за повече усилия за привеждане на страната през трудностите.

В обръщението си народните представители към Росен Плевнелиев каза още: Политическите кризи са неизменна част от развитието на една демократична страна. Едва ли има някой, който да се съмнява, че правните норми са най-важната част, но не единствената.

"Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата в КТБ. Ако ги превърнем в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на Държавна сигурност досега, ще бъде стратегическа грешка за държавата. Ако се разкрие истината за нерегламентирана връзка на политици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален аспект. Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход ще продължи", подчерта още държавният глава. Плевнелиев призова: "БНБ, КФН, НАП, Прокуратурата, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси са длъжни да координират действията си и да си свършат работата докрай. Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпечения по тях кредит по кредит чрез български и международни одитори, да се оцени дали има и колко е голяма дупката в тази банка".

Най-важно за всеки отговорен политик са реалните проблеми на хората – доходи, безработица, здравеопазване, демография. Те не са от вчера и няма да бъдат решени утре", категоричен е президентът.

Предсрочните избори не са оправдание за бездействие, каза по повод на предстоящият вот Плевнелиев и подчерта, че сред най-важните задачи, които НС може да реши през следващите дни, са актуализация на бюджета и този на НЗОК.

"Призовавам депутатите от 42 НС да внесат допълнителна доза стабилност в банковата система. БНБ е този регулатор, който трябва да изразява устойчивост и доверие. От друга страна управителя на БНБ е готов да подаде оставка. Надявам се НС да се произнесе по кадровия проблем в БНБ. Апелирам да не политизират ситуацията в БНБ, да не генерират институционалната несигурност", каза още Росен Плевнелиев. "Началото поставихме с договорените на Консултативния съвет за национална сигурност на 17 юни в пълен консенсус решения. Последваха поредица от конфронтации. Договорихме дата за избори, около която всички се обединиха. Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена договорената дата за избори – 5 октомври, а на 6 август да бъде разпуснато 42-то Народно събрание и да бъде назначено служебно правителство", заяви президентът .

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини