От х:

Днес в x:

ГЕРБ бойкотира и консултациите в парламента

Консултации за програмата на парламента се провеждат в кабинета на председателя Михаил Миков. Не присъстват обаче представители на ГЕРБ и „Атака".
На срещата дойдоха само лидерите на парламентарните групи на БСП - Атанас Мерджанов, и на ДПС - Лютви Местан, заместниците им Корнелия Нинова и Йордан Цонев, както и зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Разговорите са закрити за медиите, предаде "Фокус".

В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов влезе на среща с представители на синдикатите и работодателите, които преди дни обвиниха политиците, че причиняват криза в държавата и поставиха ултиматум за радикални действия.

Вчера от ГЕРБ съобщиха, че Борисов няма да отиде на консултациите, но не уточниха дали ще бъдат изпратени други техни представители. Днес се оказа, че изобщо няма такива, което вероятно означава, че партията ще продължи да бойкотира кворума и парламентът няма да успее да заработи и да приеме важни закони.

Първоначално Борисов изрази готовност за участие на партията му в консултациите, но при условие да бъде гласувана актуализаиця на бюджета на Здравната каса и промените в подкрепа на БНБ.

Не срещата със синдикалисти и бизнеса днес той заяви, че за него винаги е било важно отговорността да бъде персонална и, всеки да знае каква му е вината - дали е премиер, министър, партия, управляващи. Бившият премиер бе категоричен, че не приема под думата "политици" синдикатите и работодателите да слагат под един знаменател ГЕРБ и тези, които "една година без принцип, без никакво споразумение управляват".

"Понеже, когато си гласуваха, всички имаха интерес най-важният одитен орган в държавата - Сметната палата, да бъде изцяло от БСП, ДПС и „Атака”, без победилата за два пъти тази година партия, ние си затраяхме. Когато приеха закона за МВР и „Атака” услужливо стоеше в парламента и бетонираха „лясковския” герой за 5 години напред (главния секретар на МВР - Светлозар Лазаров - б.р.), си затраях. И сега, когато БСП напусна парламента, пак си затраях, а сега искате да ни сложите в един кюп", добави Борисов.

В 13 ч. синдикатите и работодателите имат среща с БСП и ДПС.

Вчера президентът също настоя за актуализация на бюджета, но също така бе категоричен, че партиите трябва да осигурят кворум и парламентът да работи докато правителството подаде оставка. Очаква се това да стане след две седмици.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини