От х:

Днес в x:

Седмица за борба с алергиите

От 2005 г., по инициатива на Световната организация за борба с алергиите, на 8 юли отбелязваме Световния ден за борба с алергиите.

Тази година откриването на Седмицата за борба с алергиите ще се проведе от 11.00 часа в информационната шатра, която ще бъде разположена на голямата поляна на входа на Южния парк, от страната на бул. "Гоце Делчев".

Световната организация за борба с алергиите е провокирана от тревожните данни на СЗО, че страдащите от различни форми на алергии в световен мащаб са между 20% и 40% и мрачната прогноза, че до 2050 година 50% от населението на земята ще бъде засегнато най-малко от една алергична болест. Само за последните 20-25 години хората с различни алергии, бронхиална астма, атопичен дерматит и алергичен ринит са се увеличили 3 пъти. Увеличението се дължи до голяма степен на факторите на околната среда – драстичното замърсяване и факта, че хората са в контакт с многобройни изкуствено създадени субстанции, несъществували допреди 20 години. Алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти. Данните сочат, че не само се е увеличила честотата на алергичните заболявания, но и значително се е разширила възрастовата граница на пациентите. Свръхчувствителност може да се появи както в ранно детство, така и в по-напреднала възраст.

По данни на Българското дружество по алергология общо от алергичен ринит в България боледуват около 20-25%, от бронхиална астма – 8-9% от населението, като честотата е значително по-висока при децата. При сумиране на процентите с останалите алергии, резултатът достига до 35% от цялото население, което е всеки трети човек. Според световните изследвания, в близките 20-25 години половината от населението, включително и у нас, ще бъде болно от алергии. Доказано е, че ако се лекува алергичният ринит, честотата на развитие на бронхиалната астма е много ниска, докато ако не се лекува – около 40% от тези болни развиват астма.

УМБАЛ "Александровска" разполага с единствената в страната Клиника по клинична алергология, в която се извършват уникални по своята специфичност дейности. Клиниката се оглавява от националния консултант по алергология проф. дмн Васил Димитров, който е и председател на Българското дружество по алергология.

По повод тревожните данни и по повод предстоящия Световен ден за борба с алергиите, УМБАЛ "Александровска" в партньорство с Българското дружество по алергология, Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ и Столична община, организира едноседмична информационна кампания на открито за гражданите на София. Кампанията е част от мероприятията, посветени на 135-годишнина от създаването на болницата и цели да повиши общественото внимание към алергиите и усложненията, до които водят, да популяризира широко съвременните методи за профилактика, диагностика и лечението им, а също и да насърчи здравословния начин на живот, който е един от факторите за превенция.

На информационен пункт в Южния парк до 11 юли от 10.00 до 14.00 часа, специалисти от Клиниката по алергология на болницата ще консултират и анкетират безплатно гражданите и техните деца, ще изследват капацитета на белодробното и на носното дишане (измерване на дихателни обеми) на желаещите с портативен електронен спирограф и други устройства, и ще демонстрират изследване с кожно-алергични проби.
През Седмицата за борба с алергиите, в Клиниката по алергология на УМБАЛ "Александровска" ще се провеждат и обучения за пациенти на тема "Популярно за астмата", всеки работен ден, от 14.00 до 16.00 часа. Проф. Васил Димитров и доц. Мария Стаевска ще бъдат на разположение на медийните екипи на 8 юли - Световния ден за борба с алергиите, в Южния парк.

Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини