От х:

Днес в x:

Новият Европейски парламент започва работа днес

След европейските избори на 25 май днес новият Европейския парламент ще се събере на първата си, учредителна сесия в Страсбург. Сред основните задачи на новите евродепутати ще бъдат избора на председател на Европарламента, на негови заместници, както и определяне на състава на новите комисии.

Първото решение на новоизбрания Европейски парламент ще бъде свързано с избора на председател за първата половина от мандата на новия Европейски парламент. Временно изпълняващият председателската функция Джани Питела ще ръководи избора.

Преди гласуването кандидатите ще могат да направят петминутни изявления. Кандидатури за председател могат да издигат политическите групи или група най-малко четиридесет членове на Европарламента.

Евродепутатите, които ще участват в гласуването, ще трябва да отбележат името на своя предпочитан кандидат на бюлетината и да я пуснат в урна. Този процес ще се извърши под контрола на осем преброители, избрани чрез жребий сред членовете на парламнета. За да бъде избран, кандидатът трябва да е събрал абсолютно мнозинство от валидно подадените гласове, т.е. 50% плюс един. Празните или невалидни бюлетини не се преброяват при изчисляване на необходимото мнозинство.

Ако на първия тур не бъде избран кандидат, същите или нови кандидатури могат да бъдат издигнати за втори тур за гласуване при същите условия. Може да се проведе и трети тур, ако е необходимо, отново при същите условия. Ако нито един кандидат не е избран при третото гласуване, двамата кандидати, получили най-много гласове при това гласуване, участват в четвърто гласуване, при което печели кандидатът, получил по-голям брой гласове.

След като новоизбраният председател на Европейския парламент заеме своето място, пленарната зала трябва да избере и 14-те заместник‑председатели и петимата квестори. Кандидатурите за тези длъжности също могат да бъдат издигнати или от политическа група, или от най-малко 40 членове на Европарламента.В сряда Европейският парламент ще гласува числения състав на постоянните комисии. Доколкото е възможно, съставът на комисиите трябва да отразява състава на парламента. Пропорционалното разпределение на местата в комисия между политическите групи не трябва да се отклонява от най-близкото съответно цяло число.

Председателите и заместник‑председателите на постоянните комисии в Европейския парламент ще бъдат избрани по време на учредителните заседания на комисиите, които ще се проведат в Брюксел на 7 юли, понеделник.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини