От х:

Днес в x:

Израелският премиер се обяви за независим Кюрдистан

 Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова за създаване на независим Кюрдистан като част от по-широк съюз с умерените сили в района на Близкия изток.

Той отправи също предизвикателство към международната общност, като каза, че Израел ще трябва да поддържа дългосрочно военно присъствие на Западния бряг дори и след евентуално мирно споразумение с палестинците, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Нетаняху изложи позициите си в изказване пред мозъчен тръст в Тел Авив. Той подчерта, че надигането на подкрепяните от Ал Кайда сунитски екстремисти, както и на подкрепяните от Иран шиитски сили е създало ситуация, изискваща "увеличаване на регионалното сътрудничество".

Според израелския премиер трябва да се окаже подкрепа на Йордания, която е изправена пред растяща заплаха от конфликта в съседите й Ирак и Сирия, както и на кюрдите, които контролират богат на петрол автономен район в Северен Ирак. Той подчерта, че кюрдите "са народ от бойци, заслужаващ независимост".

Нетаняху е първата важна световна фигура, призоваваща за кюрдска независимост. Кюрдите отдавна имат аспирации към независимост, но си дават сметка, че създаването на държава не е реалистично за момента, посочва АП и припомня, че международната общност, включително Турция, САЩ и други западни страни, са против разцепване на Ирак.

Изразеното от Нетаняху становище за дългосрочно военно присъствие на Израел на Западния бряг също рискува да предизвика международна критика, допълва АП.
Палестинците искат целия Западен бряг, завладян от Израел през войната от 1967 г., за основа на своята държава, което се подкрепя от световната общност.

"Ние трябва да сме в състояние да спрем тероризма и фундаментализма, които могат да достигнат до нас", аргументира се израелският премиер. Той допълни, че онези, които не приемат необходимостта от военно присъствие на Израел, "нямат реален поглед върху действителността".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини