От х:

Днес в x:

Разработиха софтуер, който открива всичко за всичко

Необичайна програма, която предоставя всякаква информация за абсолютно всичко, са разработили специалисти от Вашингтонския университет и Института по изкуствен интелект Ален в Сиатъл.

Според думите на специалистите, софтуерът може да „разбере буквално всичко за който и да било обект по неговия визуален образ“.

Името на програмата е LEVAN (Learning Everything about Anything). Тя използва милиони книги, текстове и изображения в интернет, издирвайки всички възможни варианти, свързани с обекта, от който потребителят се интересува. Резултатите се предоставят във вид на галерия от изображения, чрез които ползвателят има възможност да разгледа търсения от него обект по различни начини.

„Основният принцип на работа на нашите програми е търсенето на връзка между текстовите и визуалните данни. Програмата се обучава ефективно да обединява богатата информация от текстовите данни с конфигурацията от пикселови изображения. Това означава, че тя сама може да идентифицира определени обекти, „виждайки“ ги на каквато и да било снимка.“, коментира Али Фархади, професор в областта на информатиката от Вашингтонския университет.

Софтуерът използва алгоритъм, който позволява да се определи релевантността на информацията в текста и в изображенията. Той идентифицира образите с помощта на достатъчно разпространени алгоритми за разпознаване на обектите.

Предоставените резултати дават на потребителя много по-богата информация от всички други подобни услуги, като Google Images например, които търсят информация само в заглавията на изображенията.

Към момента потребителите могат да търсят информация за 175 различни понятия и предмети. Ако обектът, който се търси, все още не съществува в базата от данни на програмата, софтуерът автоматично започва да издирва в интернет всичко, свързано с него, за съставяне на пълен визуален образ.

Изследователите използват програмата от март тази година. От тогава до този момент софтуерът е обработил повече от 13 милиона изображения, съпоставяйки визуалните образи с над 65 000 ключови думи и фрази.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини