От х:

Днес в x:

Опълченци свалиха украински самолет, 49 души загинаха

Проруски сепаратисти свалиха тази нощ военен транспортен самолет, превозващ войници и доставки до летището на източния украински град Луганск. 49 души загинаха.
Това съобщи министерството на отбраната на Украйна, цитирано от БТА.

"През нощта на 13 срещу 14 юни терористи обстрелваха с противосамолетно оръжие и големокалибрена картечница и свалиха военнотранспортен самолет "Ил-76" при подхода за приземяване", се казва в съобщението на военното министерство.

Четиридесет и девет украински войници загинаха, съобщи говорителят на министерството на отбраната в Киев Владислав Селезньов, предаде Ройтерс.

Проруските опълченци в Луганск поеха отговорността за свалянето на територията на луганското летище на украинския военно-транспортен смолен Ил-76 с 49 души на борда, предаде РИА Новости. Той бе свален с ракета, след което падна на територията на аеропорта на Луганск.

В града отново е бил даден сигнал за въздушна тревога: завили сирените, оповестяващи възможни удари. Украинското министерство на отбраната вече съобщи, че в самолета са пътували с цел ротация 40 парашутисти и 9-членен екипаж.

Междувременно Държавният департамент на САЩ обяви, че Русия е изпратила танкове, оръдия и ракетни установки в Украйна през последните дни в подкрепа на сепаратистите в източната част на страната.

"Според нашите оценки сепаратистите в Източна Украйна са се сдобили с оръдия и военно оборудване от Русия, включително руски танкове и ракетни установки", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Мари Харф. Преди това Харф каза, че конвой от три танка Т-64, няколко ракетни установки МВ-21 и друга бойна техника е влязла от Русия в Украйна през последните три дни.

Боевете в Източна Украйна между опълченци и украински правителствени сили продължават.

Два украински БТР навлязоха на руска територия

Два украински бронетранспортьора са пресекли един след друг границата с Русия и са преминали на руска територия, където са били блокирани от граничната охрана, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес.

Брониран автомобил на украинските сили е навлязъл на 150 метра навътре в руската територия, екипажът е успял да избяга, но автомобилът е бил задържан, заяви говорителят на граничната служба на Ростовска област Василий Малаев.

"Малко след това бе направен втори опит (за навлизане) от страна на украинските въоръжени сили, за да си приберат бронетранспортьора", но и той се провалил, допълни Малаев.

Руският президент Владимир Путин "нареди на министерството на външните работи да се обърне към украинската страна по въпроса с нарушаването на границата от украински военни", каза Песков.

Руското външно министерство изпрати официален протест, като заяви, че подобни провокации "затрудняват едва започналия процес по възстановяване на двустранния руско-украински диалог", предаде ИТАР-ТАСС. Украинските власти заявиха, че ще проверят случая.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини