От х:

Днес в x:

САЩ обмислят въздушни удари в Ирак и Сирия

„САЩ разглеждат възможността за нанасяне на въздушни удари по места, където са съсредоточени екстремисти от групировката „Ислямска държава Ирак и Левант”, не само в Ирак, но и в Сирия, съобщава вестник The Guardian, позовавайки се на двама официални представители, пожелали да останат анонимни.
След като в предградията на Дамаск бе използвано химическо оръжие през август 2013 година, за което властите на САЩ обвиниха режима на Башар Асад, Вашингтон обяви намерението си да нанесе военен удар по Сирия. Заплахата бе отклонена, след като бе достигнато споразумение за премахването на химическото оръжие от територията на Сирия и неговото унищожаване.

«В течение на 18 месеца Пентагонът разглеждаше възможността за нанасянето на удари по цели в Сирия, но този, който им бе нужен, бе Башар Асад”, коментира ситуацията Кристофър Харпър, офицер във Военноморския флот на САЩ в оставка и военен анализатор. По думите му, групировката «Ислямска държава Ирак и Левант” не е била разглеждана като сериозна заплаха от Вашингтон.

Администрацията на Обама заявява, че е скептично настроена към възможността за военна намеса както в Ирак, така и в Сирия. «Военната помощ не е изключително средство, тя не е дори и преимуществено”, заяви Обама в петък, като отбеляза, че решението на САЩ по този повод ще зависи от умението на правителството на Нури ал Малики да «взима трудни решения”.

Представител на администрацията на президента на САЩ отбеляза, че Обама може да приеме решение за военна подкрепа на Ирак още този уикенд.

По последни данни на The Guardian, в Багдад за обсъждане на помощ на Ирак в борбата с терористите от «Ислямска държава Ирак и Левант” е пристигнал известният ирански генерал Касем Сюлеймани.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини