От х:

Днес в x:

Потъналият ферибот прати в оставка още седем министри

Президентът на Южна Корея Пак Кин Хе е обявила за отставките на седем министри. Мащабното уволнение е първото в правителството откак тя стана държавен глава през февруари миналата година. С това решение президентът се надява да върне доверието на хората към правителството, силно разклатено след потъването на ферибота "Севол", при което загинаха около 300 души.

Пак Кин Хе е назначила нов вицепремиер по икономическите въпроси и нови министри по безопасността, образованието, труда и културата и други.

"Севол" потъна на 16 април. На борда имаше 476 души, гибелта на 291 е потвърдена, 13 са безследно изчезналите.

Задържани за потъването са около 20 души, сред които са всички членове на екипажа, които успели да се спасят.  Капитанът и трите старши помощник-капитани са обвинени е непредумишлено убийство,за което наказанието е доживотен затвор. Останалите са обвинени в престъпна небрежност.

След трагедията премиерът Чон Хон Уон подаде в отставка на фона на масово недоволство от властта. Близките на загиналите ученици обвиниха властите, че спасителната оперция е била неефективна и не добре организирана оперативно. На 10 юни президентът предложи начело на правителството да застане бившия журналист Мун Чан Гък. Кандидатата трябва да бъде утвърдена от парламента.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини