От х:

Днес в x:

Българският Лувър посреща посетители наесен

Трите основни крила на Националния музеен комплекс в София са готови и се очаква през есента той да посрещне първите си посетители.
След 15 години и в мандатите на седем министри на културата, най-накрая строителният обект се превърна в завършена сграда, функционално предназначена за музей.
Това заяви настоящият министър на културата Петър Стоянович на пресконференция по повод на приключването на проекта. Той отбеляза основните приноси на министрите през годините, като посочи, че нов и безспорно най-силен тласък проектът е получил по времето на Вежди Рашидов.

Петър Стоянович обясни, цитиран от БТА, че днес се откриват три крила, не самият музей - това ще стане, "когато сградата бъде изпълнена с изкуство.

"На този предстоящ празник най-вероятно аз ще бъда сред посетителите, а не сред домакините. При темповете, с които се движим, фактът на официалното откриване на музея ще бъде привилегия на друг министър на културата", заяви Стоянович.

От сградата остава да бъде реконструирано само южното крило - откъм ул. "Оборище", за което средства са осигурени и ремонтите могат да започнат през лятото. Това обаче няма да попречи в останалите три части да бъде редена постоянната експозиция и музеят да бъде отворен за посещения.

Инвестициите по проекта са над 27 млн. лв. по ОП "Регионално развитие". Извършени са ремонт на сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство и преустройство на сградите на бившия Технически университет и пространството на вътрешния двор.

Създадени са нови галерии за постоянни и временни експозиции, депа за "съхранение на изкуство", реставрационни ателиета, административни офиси, конферентен център и други.

Залите разполагат с подходящо осветление според спецификата на различните изложби и са климатизирани. Как ще се нарича музеят, ще бъде определено чрез конкурс, който ще започне от утре.

Министър Стоянович, ръководителят на Представителството на ЕК у нас Огнян Златев и Борис Данаилов - съветник на министъра, откриха поставена на фасадата на сградата възпоменателна плоча с имената на седемте министри на културата, работили по проекта - Емма Москова, Божидар Абрашев, Нина Чилова, Стефан Данаилов, Вежди Рашидов, Владимир Пенев, Петър Стоянович.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини