От х:

Днес в x:

Съветът за сигурност на ООН свика кризисна среща за Ирак

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес на кризисна среща при закрити врата, за да обсъди ситуацията в Ирак.
Специалният представител на ООН в Ирак Николай Младенов ще участва на заседанието чрез видеоконферентна връзка, посочи Франс прес, цитирана от БТА.

Очаква се заседанието на Съвета за сигурност да започне в 18:30 часа българско време.

Джихадистите от сунитската групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) вече завладяха големи територии в северната част на Ирак и планират да се отправят към столицата Багдад, заяви базирана в САЩ група за наблюдение.

Екстремистите взеха под контрол град Мосул, където държат за заложници турски граждани, включително генералния консул.

Говорителят на групировката Абу Мохамед ал-Аднани е заявил, че битката ще излее „яростта” си към Багдад и Кербала.

Посланиците на НАТО се събраха в Брюксел извънредно по искане на Турция, за да обсъдят ситуацията в Ирак.

Помощ от Запада - желана и не толкова

Вашингтон обмисля възможностите за оказване на военна помощ за Багдад, включително удари с безпилотни самолети, разкри американски източник, пожелал анонимност.
САЩ са готови да увеличат помощта за Ирак за борба с екстремистите, завзели Мосул и да подпомогнат широко настъпление на правителствените сили, заяви прессекретарят на Белия дом Джей Карни.

Ирак за момента не се е обръщал към САЩ или други страни с молба за оказване на военна помощ, съобщи постоянният представител на Ирак в ООН.

Британският външен министър Уилям Хейг отхвърли възможността да бъдат изпратени британски войски в Ирак да се бият с ИДИЛ.

"На първо място този, който е длъжен да реагира в конкретния случай, е Ирак. Страната си има собствени въоръжени сили", каза ръководителят на Форин офис.

Хейг отрече твърденията, че САЩ и Великобритания са длъжни да се намесят в Ирак заради презумпцията, че причина за въоръжения конфликт там е военната интервенция на тези две страни в Ирак през 2003 година. Вместо това външният министър смята, че влошаването на ситуацията в Ирак е свързано с конфликта в Сирия, където също действа ИДИЛ.

Знакова подкрепа от Иран

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф изрази подкрепата си за "правителството и народа на Ирак в борбата срещу тероризма".

"Ислямска република Иран осъжда убийствата на иракски граждани и изразява подкрепата си за иракските правителство и народ в борбата срещу тероризма", заяви Зариф.

Шиитски Иран засили през последните години политическите и икономическите си връзки със съседен Ирак, управляван също от шиити.

История и съвремие

Напредването на ислямистите в бившите бунтовнически бастиони, където ситуацията бе до голяма степен спокойна преди изтеглянето на американските войски през 2011 г., поражда страхове, че премиерът Нури ал Малики, който се бори да се задържи на власт след неубедителна изборна победа, ще бъде неспособен да спре ИДИЛ в похода на нейните бойци към Багдад, отбеляза Асошиейтед прес.

ИДИЛ разпространи снимки, на които се вижда как нейни членове изравняват с булдозер пясъчна стена между Сирия и Ирак, показвайки по този начин целта на групата да обедини силите си. На разпространените в Туитър снимки се вижда как джихадистите преминават с булдозер през пясъчна стена, като създават писта, по която поемат камиони и коли. Една от снимките е датирана от 10 юни и носи заглавието „Разрушаване на границата Сайкс-Пико” в намек за подписаните споразумения между Великобритания и Франция, които предвиждат поделянето на Близкия изток след Първата световна война.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини