От х:

Днес в x:

Извънреден конгрес и ново ръководство на БСП иска Кадиев

БСП са необходими промени, каза пред Нова телевизия депутатът Георги Кадиев в коментар на слабия резултат от евровота и искания пореден вот на недоверие в парламента.

Социалистът, превърнал се във вътрешен опозиционер, настоява за „категорична оставка на Изпълнителното бюро (ИБ) и решение за предизвикване на извънреден конгрес”.

По думите на Кадиев конгресът може да се организира в следващите три месеца, а дотогава, след оставката на сегашното ръководство партията да се управлява от „някакъв триумвират”, който да подготви партийния форум. 

Трябва да се върнем към демократичното начало, категоричен е той. Нужни  са хора встрани от сегашното Изпълнително бюро, които да не са народни  представители. БСП не може да излезе на следващите избори без такъв конгрес, убеден е народният представител.

Социалистът изключва завръщане на Георги Първанов в партията, но смята, че трябва да се търси диалог с АБВ.   Георги Кадиев отбеляза, че в последно време БСП е започнала да се превръща в „нещо като лидерска партия. Не е като при ГЕРБ, но все пак има тенденция”, уточни той. Според него няма нищо драматично, ако ИБ и Станишев си отидат.

Кадиев съобщи, че още не е насрочен национален съвет на партията, което вероятно ще стане следващата събота. Той е на мнение, че областните съвети трябва да изпратят своите делегати с мандат да представят исканията им. "Трябва да проявим характер”, категоричен беше представителят на левицата.   Според Кадиев обаче трябва да се смени формулата на правителството, защото в момента социалистическата партия носи цялата отговорност за управлението, а не консумира властта. Необходимо е коалиционно споразумение с ДПС, добави депутатът от мнозинството.  

„Имам големи критики към това правителство и този лош резултат на изборите е частично и по отношение на кабинета. Първото условие обаче е да има промени в БСП. Не трябва да се страхуваме от предсрочни избори. В дългосрочен план е по-добре да има такива, макар че можем да ги загубим”, заяви Кадиев.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини