От х:

Днес в x:

"Таймс" иска извинение от Фарадж, българите и румънците на британския трудов пазар намаляват

Броят на имигрантите от България и Румъния, които са отишли във Великобритания, се е понижил през първото тримесечие на тази година спрямо последното на миналата. Това показват официални данни на Британския статистически институт, цитирани от британската преса – „Таймс”, „Телеграф”, „Хъфингтън Пост”.

Според представителните данни понижението е от 4 хил. души. За периода януари-март тази година мигрантите от България и Румъния на британския трудов пазар са 140 хил. души, а през периода октомври-декември миналата година са били 144 хил. души. С други думи откакто паднаха ограниченията за работа на Острова, във Великобритания вече има по-малко работещи българи и румънци.

На годишна база обаче увеличение на българските и румънските граждани, които идват да работят във Великобритания, има. То е 25%.

Съгласно статистиката обаче има ръст на мигрантите от Източна Европа – 75 хил. души повече през януари-март тази година спрямо октомври-декември миналата година. Сега става въпрос за 802 хил. души, а в последното тримесечие на миналата година – за 727-728 хил. души. Забелязва се значително увеличение на имигрантите от Полша.

В коментар пред британския парламент премиерът на страната Дейвид Камерън изрази учудване, че всъщност има много повече имигранти от стари страни-членки на ЕС, отколкото от България и Румъния. Учудването на Камерън обаче беше безпардонно парирано от Кийт Вац, който е председател на парламентарната комисия по вътрешните работи към британския парламент.

„Данните изобщо не са изненада. Ние прогнозирахме, че ще има подобно нещо и че предполагаемият наплив от българи и румънци е преувеличен. А след като не отчитаме и не разбираме точно каква ще е картината, рискуваме засилване на антиимигрантската и ксенофобската реторика”, предупреди Вац.

В блога на вестник „Таймс” многозначително е написано: „Време е Фарадж да се извини”. Крайният британски политик Найджъл Фарадж най-много коментираше каква опасност са българите и румънците.



 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини