От х:

Днес в x:

Зам.-шеф на правосъдието: Делата с бежанци са трудни, без свидетели и документи

Нели Маданска (с русата коса) обсъжда с магистрати проблемите на делата с бежанци

„Сложността при делата, свързани с бежанците, идва оттам, че това не са обичайни процеси. При повечето случаи няма свидетели и документи, а има много силен човешки елемент, с който съдията ще трябва да се съобрази, за да отсъди правилно и справедливо. Тук разбирането е, че всяко човешко същество има едно основно право – правото на придвижване, на свободен живот. И това право е защитимо дори да няма конкретна правна норма в съответната държава. Иначе съдът много лесно може да подведе случая под определена правна норма.“ Това каза за Haskovo.net зам.-директорът на Националния институт на правосъдието Нели Маданска.

Подобни въпроси се обсъждат в 3-дневен семинар в Хасково по въпросите на правото на свобода на придвижване, статута на търсещите убежище и международноправната закрила на бежанците. Той засяга различни аспекти на правоприлагането - административни процедури, наказателно-правни и други.

Семинарът е организиран от Националния институт на правосъдието по предложение на Окръжен съд – Хасково и Окръжен съд – Смолян. Финансира се по проект „Повишаване на капацитета на съдебната система и обучение по Европейската конвенция за правата на човека” на Норвежкия финансов механизъм. Провежда се не случайно в Хасково. „Това е съвсем логично, първо тук възникнаха казусите, свързани с по-масираната бежанска вълна след събитията в Африка. Това бе причината да концентрираме нашето обучение в този район“, каза Маданска.

В обучението участват 30 съдии, прокурори и експерти от различни държавни институции. Лектори са международни експерти към Съвета на Европа и Европейския съд по правата на човека, съдии, експерт от Държавната агенция по бежанците към Министерски съвет. То е с практическа насоченост, тъй като е предназначено за практикуващи юристи и експерти. Основно се разглеждат конкретни практически въпроси, казуси, конкретни дела, преписки. „Колегите успяват да обменят опит според различните случаи, с които са се сблъсквали в своите съдебни райони”, допълни Маданска.

Семинарът бе открит вчера от председателя на ВКС - проф. Лазар Груев, зам.-директора на Националния институт на правосъдието Нели Маданска и председателя на Окръжен съд – Хасково – Миглена Тянкова.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини