От х:

Днес в x:

Чудо! 101 годишна прогледна след години в тъма

Д-р Тянков преглежда следоперативното възстановяване на окото

101-годишната Василка Костова Гогова отново видя белия свят след години на непрогледна тъма. Старицата бе успешно оперирана в хасковското Очно отделение, като самите лекари определяли интервенцията като експеримент. Който по невероятно стечение на обстоятелствата завършил успешно. Баба Василка вече може да вижда своята пра-пра внучка, 6-годишната Лора, което докара до сълзи майка й, внучката Дялка Паскалева от Хасково. Преди 3 години Дялка прибрала Василка от маджаровското село Златоустово, след като самотно живеещата старица ослепяла съвсем. Навръх 6-ия рожден ден на Лора вчера, Дялка решила да й подари една пълноценна, любяща и най-вече зряща баба. Защото старицата е абсолютно здрава-върви свободно, има здраво сърце, не страда дори от обичайното високо кръвно.

„От 42-години работя в хасковското Очно отделение. Това е най-старата ми пациентка. И най-невероятният случай, който съм имал“ сподели началникът на отделението д-р Теню Тянков. В екип с д-р Гергана Сгурева и оперативната сестра Катя Славова той извършва лазерна интервенция за изсмукване на презряло вътрешно перде от дясното око и поставяне на леща. „Лявото око бе необратимо увредено от десетилетия, също от презряло перде. Роговицата е бяла. Мислех, че и с това око, при същата диагноза, положението ще е подобно. Затова препоръчах на роднините да не се надяват много“, разказва д-р Тянков. За огромно изумление на всички, зад пердето окото било здраво. И баба Василка проглежда.

„Виждам руки. Хора. И нещо жълтичко – кукличка!“, радостно възкликна старицата за телевизионния микрофон пред нея. Което просълзи отново родата й.

Василка Гогова е най-старата жителка на община Маджарово. Миналата година нейната стогодишнина се превърнала в общоградски празник. Любопитното е, че по дълголетие изпреварва с поне четвърт век многобройните си роднини и наследници. „Ами не знам, в родата живеят до 70-80 години, няма други дълголетници“, свива рамене внучката. И двете деца на Василка починали, дядото се споминал през 1985-та година. За сметка на това Господ я дарил с 4-ма внуци, 7 правнуци и засега 1 правнучка, пръснати от България до Америка.

Да са живи и здрави, пожела Василка и после разкри тайната на здравето, дори за такава преклонна възраст. „Цял живот одя по овце и крави. Хапвам мляко, масълце, мръвка, закъде без мръвка и копам градината“, разказва Василка. И споделя тайната си - една дамаджанка с домашно вино, стояща от десетилетия в коридорчето на селската къща. След всяко връщане от работа в полето вдига тонуса с чаша мерло, собствено производство. И гледа винаги да е до хора - свои и чужди. А всички я обичат като своя.

Това е второто поредно „чудо“ в Очно за последните 3 дни. Първото невероятно оздравяване се случило на Анка Арсова от село Нова Надежда. Преди три дни отплеснала се тел от асмата пробива лявото й око, което почти изтича. След спешна операция обаче днес жената проглежда с него. Пред невярващите погледи на лекарите, Анка брои пръстите на ръцете, различава без проблеми цветовете по дрехите и проследява всяко движение.

Както казват в Очно, никога не е късно да видиш чудо.

Г.Христов

Баба Василка вече може да види семейството си. До нея е внучката Делка
Окото се оказало здраво зад пердето
Началникът на Очно д-р Тянков заяви, че това е най-невероятното възстановяване на пациент в кариерата му
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини