От х:

Днес в x:

Читалища от Узунджово се надиграваха на Бабинден

Двете читалища от Узунджово - „Цвят 1898“ и новосъздаденото „Пенко Пенков 2013“ съвместно с пенсионерския клуб „Пандо Ванчев“ се надиграваха на днешния празник Бабинден. Представителките на самодейните организации още от сутринта се бяха отделили на групички пременени в красиви народни носии. Двете формации решиха да изпълнят поотделно ритуала.

Те започнаха празника с народни танци от двете страни на кметството. Дори селският управник Димитър Ничев бе раздвоен покрай искрите, които прехвърчаха между читалищата. За да угоди и на двете ентусиазирани групи той се хвана на хорото първи при едната, после и при другата.

С песни и танци за бабуването от читалище „Цвят“ се отправиха към реката. По пътя минаха през Здравната служба, където акушерката Донка Димитрова ги посрещна с бутилка вино и питка.

Бабите отпиха от червения елексир, отчупиха си от питката и отново извиха хорото, в което се включиха и други двама медици.

Единият от тях - д-р Узунов обясни, че в селото има 20 деца до една година, а до 18 години са 250 младежи.

 

 

 

 

 

От там самодейките продължиха към реката заедно с акушерката. Най-възрастната бабичка от групата Николина Ангелова изпълни ритуала по изваждането на куклата, символизираща най-малкото дете в селото.

В началото бе кукла, но впоследствие детето бе заменено със 7-месечната Надежда Стилиянова. По-късно множеството гостува за здраве и в дома на родителите на момиченцето, където майка й поля с вода ръцете на акушерката Донка Димитрова и я дари с кърпа и сапун. „Такава е традицията за здравето на детето“, обясни секретарят Стоилка Петкова. От читалището пък дадоха на бебето подарък.

Самодейките от „Цвят“ ще посетят на Бабинден още 14 къщи в Узунджово, където също има новородени.

 

Анета Кутелова

 

Към реката...


Самодейките от читалище "Пенко Пенков"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини