От х:

Днес в x:

Фрапиращи нарушения разкри одит на Сметната палата в МВР

Сметната палата внесе в Народното събрание одитния доклад за дейността на МВР в периода 2010 - 2013 г.

При извършения одит за финансови несъответствия са съставени 60 акта за нарушения на Закона за обществените поръчки, извършени в периода 2010 - 2013 г.

По време на одита са проверени 142 процедури за възлагане на обществени  поръчки с възложители заместник-министри и ръководители на структурни  звена, юридически лица по Закона за МВР.

Според доклада отговорността за  нередностите не е на министъра, а на неговите заместници, тъй като той  им е делегирал правомощията си в областта на обществените поръчки.

При провеждането на процедури за обществени поръчки са били установени десетки нарушения, между които фрапиращи пропуски при откриването на документацията за участие, лоша защита интересите на министерството, липса на минимални изисквания към качествата на участниците,  които да служат за преценка на способностите им да изпълнят конкретна  обществена поръчка.

Системно не е изпращана информация до Агенцията за  обществени поръчки за сключени и изпълнени договори за  обществени поръчки. Установено е, че в много случаи управленските  решения при провеждането на обществените поръчки от ръководителите не съответстват на законовите изисквания.

В доклада се посочва, че не са предприети действия за събиране на дължими приходи от наем на имоти-публична държавна собственост, ползвани от търговско дружество „Безконтактни мултиплексорни вериги" ЕООД (по-известна с инициалите "БМВ") с капитал по време на проверката от 737 511 лв., с което министерството е било ощетено.
Въпросното дружество бе в основата на голям скандал през 2011 г., когато бе установено, че е предоставяло дарения на МВР, които многократно превишават декларираната печалба.

Припомняме, че практиката МВР да получава дарения бе въведена през август 2011 г. от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов със заповед за реда и условията за сключване на договори за дарения. Тя  бе отменена на 7 юли тази година със заповед на сегашния вътрешен  министър Цветлин Йовчев. По този начин всички дарения на МВР, с  изключение на тези по международни договори и съвместни проекти, бяха  забранени.

Не  са предприети достатъчно ефективни мерки за събиране на просрочените  вземания за охрана с полиция, охрана със сигнално-охранителна техника и  наеми, които към 2013 г. възлизат на 18 562 904 лв. Въпреки това МВР продължава да трупа неиздължени обезщетения на служители в системата и към доставчици.

През одитирания период са ползвани ведомствени жилища от наематели без правно основание за това.

През периода на проверката МВР е управлявало няколко държавни спортни обекта с различен статут, между които Плувен комплекс „Спартак" и Спортен комплекс „Георги Аспарухов". Установено е, че те са били отдавани под наем въз основа на изтекли договори и без правно основание. От своя страна наемателите са ги преотдавали на трети юридически лица, извличайки приходи от държавна собственост.  Сред дружествата, които са били облагодетелствани от това, са СК  „Левски" и „Спарта 2000" АД.

Липсва необходимата документация и за стопанисването и охраната на Представителното стрелбище на МВР в Подуяне. Според Сметна палата обектът с обща площ от 20 000 кв. м. е бил поставен в условия на фактическа безстопанственост, което е довело до неговото разграбване. Към момента сградния фонд на комплекса е пред срутване.

За разглеждания четиригодишен период общият бюджет на министерството е бил 4,3 млрд. лева. Към настоящия момент МВР и неговите структури управляват 2 208 недвижими имота заедно с изградените върху тях 4 996 сгради, в това число и ведомствени жилища на полицаи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини