От х:

Днес в x:

Дядо Кирил имал информация от спецслужбите, че ще бъде убит

Варненският митрополит Кирил, който бе открит мъртъв на 9 юли, е разполагал с „оперативна информация” от свои приятели на ръководни постове в спецслужбите, че срещу него е подготвяно покушение.

Това обяви по bTV богословът Христо Латинов - шеф на синдиката на свещенослужителите, който присъствал на среща между владиката, президента на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев и още един човек - близък на Кирил.

Този трети човек обаче настоял името му да не се обявява, тъй като имало опасност за живота му. Срещата била осъществена 3 седмици преди смъртта на владиката.

По думите на Латинов, на когато митрополит Кирил споделил за информацията за готвеното покушение, бил смутен.

Той (Кирил – бел. ред.) като го каза, беше и смутен (...) прекалено сериозен, за да се шегува. За да каже нещо, той трябва да го е осмислил, не беше страхлив”, заяви богословът, уточнявайки, че дядо Кирил не бил човек, който казва леки думи и не говорел, преди да е напълно сигурен.

Коментарът на главния прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров ще прецени дали да има нова проверка на смъртта на митрополит Кирил, след като отново разговаря с Варненската прокуратура. Пред журналисти преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет той коментира, че прокуратурата работи с факти, а не със слухове. По думите му фактите са заключението от аутопсията, според което митрополит Кирил е починал от удавяне.

Варненско-Великопреславският митрополит бе открит удавен на плажа край местността Траката край Варна. Становището на прокуратурата е, че няма събрани доказателства за насилствена смърт.

Преди дни обаче единият от кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит - епископ Игнатий, заяви в тв интервю, че митрополит Кирил е бил убит. Причината била, че той е бил този, който възпрепятствал основно избирането на пловдивския митрополит Николай за патриарх.

Вчера същото обяви и Константин Тренчев. След разпит в 5-о РПУ–Варна за смъртта на митрополит Кирил, синдикалният лидер заяви, че пловдивският митрополит Николай е заплашвал дядо Кирил със смърт.

Христо Латинов обаче обясни, че Варненският владика не е приемал като заплаха думите на дядо Николай.

"Той с усмивка каза, че дядо Николай в гнева си е отправил закана, че ще го отстрани от пътя си. Каза – млад е, още не е обръгнал, още му ври кръвта. Не я приемаше сериозно”, допълни богословът.

Шефът на синдиката на свещенослужителите каза още, че от разговори със свещеници и граждани станало ясно, че във Варна никой не вярва във версията удавяне и инфаркт.

По време на вечерята, продължила четири часа, станало ясно още, че Старозагорският митрополит Галактион е тровен. Разкритието отново направил митрополит Кирил, базирайки се отново на „оперативна информация”.

В темата на разговора каза, че имал информация от същите негови приятели и посъветва: „Предупредете дядо Галактион, това негово продължително боледуване, не е пневмония, него го тровят”, допълни Латинов.

Митрополит Николай: Няма да отговарям на обвинения

Пловдивският владика Николай заяви в интервю за "24 часа", че няма никакво намерение да отговаря на обвиненията, че е заплашвал дядо Кирил.

"Начинът, по който трябва да реагираме на мъчителите, ни е завещан от Спасителя: “Ако някой ти удари плесница по дясната страна, обърни му и другата.” Лично аз се старая да постъпвам така. Всеки път, когато ме ударите по едната страна с клевета, ще ви обърна и другата", категоричен е дядо Николай.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини