От х:

Днес в x:

Съдът в Кърджали реже електронните фишове срещу автоджигити, катаджиите неизрядни

Четири електронни фиша на шофьори от града , паднаха само за два дни в Районния съд в Кърджали. Само на 1 ноември магистратите отмениха три глоби определени от Областната дирекция на МВР за нарушения ,документирани с автоматизирано техническо средство. Най-често се заснемат автоджигити, натискащи газта по посока Кърджали-Момчилград, но има и такива ,които се правят на рали- пилоти и в самия Кърджали. Обикновено засечената скорост е два пъти по-висока от допустимата. Вместо 50 км/ч максимално допустима скорост, кърджалийци са карали с 72,86,дори 94 км/ч.

Тарикатите обаче обжалват глобите, които ако не платят до месец се превръщат в наказателни постановления.

Практиката е от 2011 г., когато се въвеждат автоматични технически средства за засичане на скоростта. Това са стационарни или мобилни камери. Нарушителят получава снимка на колата, на нея е изписан регистрационния номер, скоростта, датата и точния част. Посочени са мястото на заснемане и допустимата скорост в участъка. Радарите се водят на областните дирекции на МВР.

Тарикатите и техните адвокати атакуват глобите, позовавайки се на Закона за административните нарушения и наказания. Там има много точно изискване върху наказателното постановление да фигурира датата на издаване и имената на неговия издател,длъжност и подпис. Ако ги няма съдът определя документа като невалиден,преди да го гледа по същество.

Граждани се жалват също в съда, че се нарушава чл.189,ал.4 от закона,който гласи, че „нарушението е установено и заснето с техническо средство,в отсъствието на контролен орган и на нарушител и се издава електронен фиш за налагане на глоба”. Липсата на една запетая в текста,води до тълкуване,че трябва да отсъстват и контролен орган и нарушител в противен случай електронния фиш се издава в нарушениена нормативната уредба. Този казус засяга установяване на нарушения от мобилните радари.

От 2011 г. до сега са издадени 350 000 електронни фиша в страната за 17 млн.лева. Платени са 14 млн.лева. Обжалваните честитки са едва 2000, което е около 0,6%.

Георги Кулов  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини