От х:

Днес в x:

Eрдоган строи гигантска джамия на върха на хълм в Истанбул

Турция е страна, която често е описвана като мост между Европа и Азия. Тази седмица турският премиер Реджеп Ердоган направи първата стъпка в реализирането на мегапроект, който ще превърне клишето в действителност. За първи път в света беше пусната в действие подводна жп линия, която свързва 2 континента.
Мултимилиардният проект "Мармарай" ще осъществи стара султанска мечта за свързване на двата континента. Той е само един от цялата група мегапроекти на турския консервативен премиер Реджеп Ердоган. С безпрецедентното по мащабите си строителство Ердоган, който е бивш кмет на Истанбул, е решил да промени лицето на Турция. А Истанбул скоро ще се превърне в нов Дубай, коментират иронично противниците му. 
Новата жп линия, минаваща под Босфора, е част от група от 6 мегапроекта, които Ердоган смята да реализира в следващите години. Сред тях са 50-километров канал, който ще съперничи на Суецкия, трето летище, което ще е най-натовареното в света, трети мост над Босфора, гигантска джамия на върха на хълм в Истанбул и два нови сателитни града с капацитет 750 000 души, които ще се намират в екологично чисти райони.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини