От х:

Днес в x:

Пет години крият убийството на “мъжката секретарка” на Доган

Доган и Емин

Убийството на премиера социалист Андрей Луканов и самоубийството на Ахмед Емин - шеф на кабинета на  лидера на ДПС Ахмед Доган остават  двете най-мистериозни криминално политически събития в най-новата история на България. Пет години след смъртоносните изстрели в Боянските сараи обществото  все още очаква отговор поне на три горещи въпроса - убийство или самоубийство е смъртта на Емин, имало ли е предсмъртно писмо или е изфабрикувано по-късно, има ли вина Доган или друго лице от обкръжението му? 

60 месеца опитите на МВР и прокуратурата не успяха да представят достоверно усещане за истина. Обясненията им пораждаха повече тайнственост, отколкото публичност и винаги бяха зависимо ориентирани в правилната за деня политическа посока. Така се затвърди усещането, че най-важното около смъртта на Емин старателно се прикрива и манипулира, заради хора със силна власт. Безспорен факт обаче е, че кървавият инцидент в дома на Доган се превърна в разделителна линия, която промени завинаги Сокола и партията му. 

Самоубийството на Емин сложи край на различното мислене и насади

страх, мълчание и тишина

в партията, призвана да брани правата и свободите на хората. Сложен е край и на прякото общуване между отделните фактори в ДПС, парализирано е свободното говорене. Доган загуби дясната си ръка Касим Дал, който отказа да работи за ченгета на ДС и си създаде своя партия. Така лидерът на формацията, която два пъти е била мандатоносител, а днес управлява България чрез марионетката си БСП, изпадна в политическа изолация. Отношението на Сокола към съратниците му е почти параноично – тотално недоверие, ходи навсякъде поне с 6-7 души охрана, сам си носи питието на купони, не спи никога на предварително обявените места, твърди депутат от Северна България.

Ако превъртим лентата на събитията и стигнем до първоначалната информация, фаталният ден – 17 октомври 2008 г., ще установим, че според генералния комисар на МВР Павлин Димитров, а по-късно и зам.-министър, Емин се е самоубил с личния си законен пистолет, с изстрел в главата  в петък следобед в една от сградите на така наречените “Сараи на Доган” на ул. “Беловодски път” в Бояна. Той се е гръмнал с един куршум в дясното слепоочие в коридора, а не в кабинета си и е бил намерен от хора от персонала. Те чули изстрела и повикали гардовете от НСО, охраняващи сградата. Първоначално Павлин Димитров обяви, че предсмъртно писмо не е намерено, но на следващия ден сюрпризира любопитството с мистериозно тефтерче, с уж последните слова на Емин.

Около неочакваната трагедия се набримчиха и още куп необясними разминавания. Според криминалисти от столичното Шесто РПУ, които първи са стигнали до трупа, раната от оловото е в дясната част на главата, а Емин е стискал пистолета с лявата. Нямало е проектил по главата и тялото на жертвата. Пуснаха се няколко версии за часа на смъртта. Оказа се, че предишният земеделски министър Валери Цветанов е последният, който го е видял жив, но на горкия човек му се наложи на няколко пъти да уточнява, с разлика около два часа, кога точно е било това. Тогава упорито се носеше и версията, че Емин се е самоубил показно пред Доган по време на честването на рожден ден на Касим Дал, няколко часа по-рано. Медиите предупреждаваха и за свидетели, които чули скандал между шефа и секретаря минути преди гърмежа. И най-важното -

не са взети натривки от ръцете на Ахмед Доган,

който е бил в друга стая на няколко метра от жертвата. Въпреки това разследващите обявиха – “самоубийство”.

Поведението им предизвика тогава кмета на София, а сега водач на парламентарната опозиция Бойко Борисов да предположи, че съмнително бързо смъртта на Емин е обявена за изяснена. Лидерът на ГЕРБ даже отправи упрек към МВР: „Да се твърди от страна на такъв опитен полицай като Павлин Димитров(тогава главен секретар, б.а.), че това е самоубийство, без да са направени необходимите разследвания на мястото на трагедията, което изисква време, говори за натиск над него да лансира тази версия. Инсценирането на самоубийство от професионалисти не е трудно", предупреди Борисов, който е познавач на нравите в специалните служби. 

"Не коментирам!", беше лаконичният отговор на Павлин Димитров, на въпроса кой го е накарал да обяви самоубийство. Тезата му бе потвърдена и от Района прокуратура в София, която бе категорична, че на жертвата никой не е оказвал въздействие, а според експертизите е написал лично предсмъртното си писмо в спокойна атмосфера.

Година по-късно, в края на 2009 г. вече като министър-председател Борисов подхвана отново темата за кървавия инцидент в Боянските сараи, заявявайки в Габрово: "Силно озадачен съм от начина, по който е проведено разследването за самоубийството на секретаря на ДПС Ахмед Емин. Такава небрежност не мога да си обясня, такова стечение на обстоятелствата, такава липса на интерес, основни процедури, основни източници на информация. Но повтарям - по никакъв начин не искам да влияя на прокуратурата, защото това е тяхно право дали да повдигнат..., дали да го доразследват. Но във всички случаи най-малкото трябва да си направят вътрешна проверка. Защото от това, което съм изчел съм силно озадачен", обясни премиерът.

Новото доразследване обаче също стигна

до задънена улица

и не даде отговор на основните въпроси. 

Не е установен мотив за самоубийството, повтори за пореден път обвинителят Налбантов. Той изрази сигурност, че не само няма доказателства, но и данни за извършено убийство. Натривки от ръцете са взети само от лицето, което единствено е било с трупа на Ахмед Емин. Магистратът твърди още, че в хода на разследването е извършена и уникална за страната експертиза – ситуационна. Тя включва освен балистична, съдебномедицинска и т.н.

Не е убит, категоричен бе и екс председателят на ДАНС, а сега най-важната фигура в правителството Цветлин Йовчев. Според него нямало данни за убийство. От ДАНС обаче все пак се презастраховаха и признаха, след отстраняването от дирекцията на Петко Сертов, че не е установено със сигурност дали някой не е подтикнал Ахмед Емин сам да отнеме живота си.

Пенсиониран офицер от ДАНС пък твърди, че един от зам. шефовете на агенцията е спрял преди три години допълнителна проверка за самоубилия се шеф на кабинета на Доган, а скандалната разработка "Лиани" три години кротичко е престояла в служебната му каса. 

Истината за смъртта на мъжката секретарка на Доган - Ахмед Емин е скрита в секретната разработка „Лиани”, по която ДАНС и прокуратурата отказват да работят негласно дори и след падането на Тройната коалиция. Това обяви пред Faktor.bg бившият заместник шеф в ДПС Осман Октай. Според него в „Лиани” са прихванати действия на министри от тройната коалиция, както и разпореждания на самия Доган, при разпределянето на пари от корупционни схеми и обръчи

Октай е категоричен, че въпреки опитите на Сокола да се дистанцира от мъртвия Емин, обиждайки го, че е мъжка секретарка и омаловажавайки ролята му в партията, точно той е бил човекът, който е осигурявал трасето между шефа и обръчите от фирми, работата в така наречения бизнес център, финансовите потоци, контактите с всички нива на власт в държавата.

Спец полицаите от ГДБОП, ръководени по това време от ген. Ваньо Танов, а по-късно и шеф на митниците реализират разработката „Лиани” и

стигат и до тайния сейф,

в апартамент на ул. „Позитано”, в който се събират парите от корупционни схеми на хора от правителството на Станишев. Но в последния момент преди да нанесат изненадващ удар действията им са осветени от силов министър на Станишев, който сега му иска оставката и само за часове следите от конспирацията са заметени. Твърди се, че операцията е изпята уж неволно от тогавашния главен прокурор Борис Велчев, който сега се разхожда с тогата на конституционен съдия. Именно заради този провал един политик възкликна публично: "Главният прокурор е за прокурор!"

Хора от ДАНС прихващат тази задкулисна роля на Ахмед Емин, разобличават го и правят опит да го използват като защитен свидетел и информатор за атаки срещу лидера на партията. Емин е можел да свидетелства, как Доган е управлявал управляващите, как се е разпореждал с порциите, министрите и кметовете, как реди корупционните схеми и те се превръщат в лиани, които смъртоносно обвиват държавата.

От тук следват поне три сценария за съдбата на Ахмед Емин, но те сочат само убийство и изключват версията за самоубийство, категоричен е Осман Октай.

Според първия сценарий Емин е признал пред шефа си, че е изпаднал в някаква зависимост от службите, които го следят и притискат. Честолюбивият Доган е можел да реагира остро и болезнено срещу партньорите си от тройната коалиция – да поиска разтуряне на ДАНС и уволнение на агенти, пълна проверка, кой и защо го следи и разработва. Възможно е било и да се стигне до крайност – падане на правителството на Станишев, предсрочни избори? За да се парира непредвидимата реакция на Сокола, неудобният за службите вече Емин е поръчан да бъде очистен. Но целта не е само физически да го отстранят, а това да стане на знаково място, каквото са сараите в „Бояна”. Така Доган ще бъде вкаран в капана да се обяснява и оправдава за трагедията, стресът в организацията ще бъде голям, а доверието към нея дестабилизирано.

В екипа, който обслужва сараите на Доган винаги е било пълно с офицери от службите, които са там под прикритие, но никой не казва имената им и не ги осветява, а това не е случайно, фокусира вниманието Октай. Именно човек от тях е възможно да е изпълнил професионално мократа поръчка срещу Емин.

Вторият сценарий  отново е следствие от осветяването на „Лиани”. Човекът който е провалил разработката, и е високопоставен фактор в правителството на Станишев е предупредил Доган, че шефът на кабинета му Емин е

вързан със службите и пее

Тогава самият лидер на ДПС има интерес да отстрани доверения си съратник. А поръчката може да изпълни някой от бодигардовете му.

Според третия сценарий цялата кървава постановка е разиграна от екипа на тогавашния премиер Станишев и близки до него кръгове от тайните служби. Целта е да бъде притиснат и дискредитиран Доган като мандатоносител, а „Позитано” 20 да демонстрира пред електората си, че не се страхува от Сокола.

Не приемам версията на Камен Костадинов от ДПС, че Емин е пратен от службите да убие началника си, но от стрес и напрежение е посегнал на себе си. Тя показва, че в ДПС ги е страх от отварянето на „Лиани”. До сега няма доказан мотив за версията „самоубийство”. Защо никой в сградата не е чул изстрела. В затворено помещение, той би имал силата на гръм. Да отнемеш сам живота си не се връзва и с характера на Емин – баща на три деца, привързан към семейството и родителите си, религиозен. Предсмъртното му писмо бе открито едва на третия ден, излага доводите си Осман Октай. А в същото време действията на Доган изглеждат неадекватни, объркани, говори като уплашен и дестабилизиран човек. Вероятно докарването му до това състояние и отслабването на контрола му в държавата е било целта на операцията.

Осман Октай публично призна, че тези доводи е изложил пред разследващите, но не са били взети под внимание. Той припомня още, че мъртвия Емин е ръководел и тайния фонд „Избори”, създаден през 2001 г. Чрез него е ставало координирането на финансирането на изборите и узаконяването на спонсорите. Още по-любопитното обаче, че мястото на Емин в ДПС съвсем не случайно е заето от Мустафа Карадайъ, другият ръководител на фонда „Избори”, който сега играе ролята на мъжка секретарка на Доган. Октай е категоричен, че около Доган през последните 9 г. като фактор в управлението на държавата има и други трупове. Те са знакови, и ако разследващите подредят пъзела ще разкрият схемата на политическия октопод в България.

От ДПС също имат своя версия за трагедията. Твърдят, че Ахмед Емин се е срещал с хора от службите. Явно Емин е бил притискан и някой му е внушавал да извърши определени действия, посочва още Камен Костадинов. Според него седмица преди смъртта на Емин, Ахмед Доган е поставил въпроса какво прави човек като Алексей Петров в ДАНС, а от агенцията се гонят хора като Иван Драшков и Цветлин Йовчев, който днес се оказа кандидатура на ДПС в правителството на Орешарски. Съпартийците на Емин смятат, че е притиснат, за да посегне на живота си, но е искал да убие боса им. 

Депутатът от ДПС Хасан Хаджихасан пък пита публично: “Има ли участие Касим Дал в самоубийството на Ахмед Емин? Колко часа двамата са били заедно в деня на смъртта на Емин? С каква цел Дал е отишъл навръх рождения си ден при Емин и за какво са си говорили 4 часа? Какво промиване на мозъците е имало от страна на Дал и какви наставления е дал на Емин?”.

Хора от специалните служби са имали интерес

да прикрият фактите и обстоятелствата

около смъртта на Емин, оттам му е бил оказван натиск да извършва или да не извършва определени действия, твърди ген. Атанасов от ДСБ. Според него имало тежки обстоятелства в коалицията БСП-ДПС, затова не било изключено Емин да е бил притискан да дава факти и обстоятелства за дейността на Ахмед Доган или негови връзки с чужди сили, допуска генералът. Според него  очевидно Емин не е приел морално задачата си, за което говорели думите, че не е предател и обича родината си, написани в последното му писмо.

Към версиите за мистериозната смърт в сараите в „Бояна” подценена остана една външна връзка - Емин е станал зависим от чужди служби и мафиотски структури, и вероятно е бил ангажиран с мокра поръчка срещу шефа си, но не е издържал на нервното напрежение и е посегнал сам на живота си.  За нея намекваше в неофициални изявления и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

Обичайните съмнения бяха към турските служби, недоволни от работата си със Сокола. Но независими източници твърдят, че сръбската следа, тръгваща от жълтите павета на София, е доста вероятна в случая. Именно от там са тръгнали заплахите срещу лидера на ДПС преди 6 години, след което конакът му в „Бояна” бе подложен на желязна охрана от НСО и жандармерията. В дъното на конфликта стояли нарушени бизнес права в България. Тогава Доган е бил също на косъм от смъртта.

Независимо къде точно се крие истината, упорито премълчан и неизследван остана и фактът, че около 14 месеца преди Емин да се пренесе при Всевишния, в продължение на 270 дни, обявеният за „мъжката секретарка на Доган” се е обучавал старателно в стрелкова база край София да борави безпогрешно с оръжие. По време на курса Емин е изпратил в точната мишена над 5400 патрона, казват посветени в заниманията му. Според тях той е бил перфектно подготвен да поразява десетката, но остава загадката защо в знаковия ден сам си е писал „слаб”?

Стойко Стоянов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини