От х:

Днес в x:

Атака в парламента, Орешарски оцеля. Преглед на печата

Гласуването но вота на недоверие срещу кабинета  на Пламен Орешарски е водещата тема за всекидневниците в четвъртък.

"Атака" гласува "въздържал се" по първия вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски за провала на политиката в областта на инвестиционното проектиране и той не успя. Искането беше внесено от 96 депутати от ГЕРБ и беше подкрепено само от 86 представители на партията на Бойко Борисов.
78 депутати от БСП и 33 - от ДПС гласуваха "против", а 20 от "Атака" се въздържаха. За да бъде успешен вотът и правителството да падне, са необходими поне 121 гласа "за"...
След гласуването лидерът на левицата Сергей Станишев обясни от парламентарната трибуна, че като е гласувал "против" вота, косвено е подкрепил ГЕРБ, като ѝ помага да заеме ролята си на конструктивна опозиция. По думите му опозицията имала нужда от подкрепа, за да работи и да има смисъл.
Истинският мотив на ГЕРБ за вота е делегитимация на парламента, посочи Станишев и цитира Борисов, според когото работата на опозицията била да пречи.
Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че вотът на недоверие отбелязал падението на парламентаризма и опозицията и затова групата на ДПС не го подкрепила.
"Трите победи на ГЕРБ миналата седмица са победи на деструкцията, но загуба за парламентаризма", обяви от трибуната Местан, като така препрати към отказа на парламентарната група на ГЕРБ да участва в регистрацията за пленарните заседания миналата седмица.
Той припомни, че в миналия парламент партията на Борисов е загубила последователно подкрепата на "Синята коалиция" и РЗС, но най-трудно е било да се раздели с подкрепата на "Атака". И заключи, че ако работата на парламента днес зависи от партията на Волен Сидеров,  цялото управление на ГЕРБ се е крепяло на нея до момента, в който ГЕРБ са си купили подкрепата на независимите народни представители в миналото Народно събрание.
Борисов отвърна, че е наглост БСП и ДПС да се държат като партии, спечелили изборите, и заяви, че ще приеме Станишев да му дава "акъл" от трибуната е едва тогава, когато БСП победи ГЕРБ на избори поне веднъж..." - в. „Дневник".

„С кворума, осигурен от депутатите на "Атака", парламентът най-накрая заработи.
"Каква е равносметката от последните бурни за държавата дни?", запита от трибуната лидерът на националистите Волен Сидеров. И сам си отговори: "Атака" я няма за четири дни и държавата ще се срине. Изводът е "Пазете ни като стайно цвете", заяви националист номер 1. В иронично-духовито изказване Сидеров разкритикува и Бойко Борисов, който с депутатите си бойкотира заседанията на парламента миналата седмица. "Защо чакате "Атака" за кворум, г-н Борисов, за да покажете, че не можете без мен?", запита той. Докато Сидеров говореше, телевизионните камери показаха как лидерът на ГЕРБ прави жест с ръка, че "не е в час". "Разбирам, че ви липсвам, не знаете какво да правите, когато отсъстваме, и се дезориентирате, но възмъжавайте, г-н Борисов, в политически план, не в биологичен", продължи Сидеров. След като Борисов не се трогна от критиките, депутатите гласуваха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски" - за провал в инвестиционната му политика...
"Важният извод е, че без "Атака" този парламент и този кабинет не могат да съществуват", заяви Борисов след гласуването. И бе категоричен, че Сидеров трябва да отговаря на въпроса защо БСП и ДПС са на власт. Веднага след това той обяви, че ще внесе нов вот на недоверие, но не уточни за коя секторна политика. Лидерът на ДПС Лютви Местан контрира, че зад действията на ГЕРБ прозира "политическо безсилие". Соцлидерът Сергей Станишев обвини Борисов в опит за "делегитимация на парламента".
Искането на ГЕРБ за оставка на председателя на парламента Михаил Миков също не мина. "Против" гласуваха 110 депутати от БСП и ДПС срещу 81 от ГЕРБ. "Атака" не участва в този вот. Дебатът за освобождаването на Миков мина около спора дали освен физически депутатите на Борисов са били и духом на заседанието миналия четвъртък. Тогава депутат номер 1 преброи народните представители чрез квесторите и така установи кворум, за да открие дебатите по вота на недоверие..." - в. „Стандарт".

„"Атака" вдигна цената си и напомни решаващата си роля и при това, и при предишното правителство
Дебатът за вота на недоверие се изроди във взаимни нападки и напомняния за ролята на "Атака" за целостта на предишното и на сегашното правителство.
Кабинетът на Пламен Орешарски очаквано оцеля след първия вот на недоверие, а председателят на парламента запази поста си. Това е равносметката след вчерашния разгорещен дебат по искането на ГЕРБ заради фамозното Министерство на инвестиционното проектиране и работата на Михаил Миков. Партията на Бойко Борисов обаче се закани да внесе ново искане за недоверие. Другият резултат бе признанието за решаващата роля на "Атака", която Волен Сидеров не пропусна да артикулира: "Атака" я няма за четири дни и държавата ще се срине. Изводът е пазете ни като стайно цвете, защото без нас държавата се срива!"...
Националистите дойдоха в парламента, за да осигурят кворума, но се въздържаха при гласуването...
Още в зори всички се бяха вторачили в местата на депутатите на Сидеров и наддаваха дали и този път ще провалят заседанието. Другата загадка бе дали хората на Борисов ще се регистрират. ГЕРБ не повтори тактиката си от последните дни нейните представители да стоят в пленарната зала, без да натиснат бутона на електронната система. След като тази загадка се реши, пръв на трибуната излезе Волен Сидеров, за да обясни, че нищо не е налагало спешното му връщане от Брюксел. През 4-те дни на неговото отсъствие не е имало дебати, "които засягат живота на българите"...
Той запита защо когато се гласува вотът на недоверие към кабинета, 12 души от групата на ГЕРБ липсват, а при влизането на Бойко Борисов подхвърли: "А, г-н Борисов. Напоследък сте станал толкова незабележим". След което влезе в режим на обяснение: "Отидохме (в Брюксел) да се оплачем от една депутатка (Дорис Пак), която е от ЕНП. Г-н Борисов, защо членувате в такава група, която се крие и не отваря вратите на българска делегация", запита Сидеров, но тактично пропусна да отбележи, че и партията, чийто лидер е Сергей Станишев - ПЕС, също му хлопна портата.
Националистът обясни още, че именно Борисов го е запознавал с Жозеф Дол (председател на групата на ЕНП в Европарламента) на прием в Бояна и го е представил като виден политик в България..." - в. „Сега".

Вестниците съобщават също, че българският представител в ООН Стефан Тафров ще оглави комитета по правата на човека в световната организация.

„Постоянният представител на България в ООН Стефан Тафров бе избран за председател на Третия комитет на световната организация. Той се занимава с правата на човека, социални, хуманитарни и културни въпроси и приема свързаните с тях резолюции.
В обръщението си към държавите членки посланик Тафров изрази задоволство, че за първи път след над 20-годишно прекъсване България ще председателства главен комитет на Общото събрание, което той оцени като огромна чест и отговорност." - в. „24 часа".

„След повече от 20-годишно прекъсване България отново ще председателства основен комитет на ООН, съобщи външният министър Кристиан Вигенин...
По думите на Вигенин това е важно не само защото се случва за първи път от 20 години, но и самият комитет е важен предвид контекста на регионалната политика на България.
Поемането на председателството на един от основните комитети на ООН, третиращ въпроси от първостепенно значение, представлява висока оценка за авторитета на България в областта на правата на човека и е израз на доверието, с което нашата страна се ползва в рамките на световната организация, се отбелязва и в съобщение на Министерството на външните работи."
Очакваме, че осъществяването на активно и съдържателно председателство на Трети комитет ще увеличи националния ни капацитет за принос при защитата на правата на човека и ще се отрази благоприятно върху кандидатурата ни за друг важен орган на ООН - Съвета по правата на човека, за периода 2019-2021 г.", продължава съобщението.
Стефан Тафров беше предложен за постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк миналата година..." - в. „Дневник".

Всекидневниците продължават да следят ситуацията с бежанците у нас.

„Според прогнозата 11 000 нелегални емигранти могат да преминат българската граница до края на годината". Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след като беше изслушан на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
„Анализите показват, че дори запазването на тази тенденция на поток от бежанци към България, ще породи сериозен проблем. Всичко зависи от развитието на ситуацията в Сирия. Ние не очакваме бързо разрешаване на конфликта, така че за един сравнително продължителен период от време очакваме, че потокът от бежанци няма да спадне. Трябва да се готвим и за по-лошото. Според прогнозата, до края на годината можем да надхвърлим 11 000 нелегални емигранти", обясни Йовчев.
Министърът каза, че по-малко от десет души са задържаните бежанци, за които има данни, че са потенциална заплаха за националната сигурност..." - в. „24 часа".

„На въпрос какъв проблем срещат службите за сигурност при идентифициране на потенциално опасните лица Йовчев заяви: „Преводачите, които подпомагат комуникацията с тези хора, са един от проблемите. Решаваме го, използвайки различни ресурси, включително неправителствени организации, БЧК, организации на сирийците в България. Ще успеем да осигурим необходимия ресурс при осъществяване на тази комуникация".
„Проблемът с идентифициране на заплахите е свързан с това, че трябва да имаме достатъчно подготвени хора, които могат да преценят правилно дали критериите са налице или не. От тази гледна точка имаме ограничени ресурси. Трябва да направим необходимото преди да се стигне до драстично увеличаване на потока от нелегални емигранти през нашата граница. Той вече е достатъчно голям - ние достигаме до 200", каза още Цветлин Йовчев..." - в. „Труд".

„Правителството най-сетне призна, че не се справя с проблема с бежанците и уволни директора на ресорната агенция Никола Казаков заради пълния й провал. Едновременно с това управляващите коригираха прогнозата си за очакваните до края на годината бежанци на 30 хиляди вместо досегашните между 5 и 10 хиляди души. Така се доближи до най-песимистичния вариант за 40 хил. души, който доскоро според вътрешния министър Цветлин Йовчев не беше реалистичен. Ако на ден обаче продължат да влизат по 200 души, то числото ще нарасне на 30 хиляди, а разходите - на 30 млн. лв., обясни самият Йовчев.
Той посочи няколко причини за уволнението на назначения от ГЕРБ Казаков: незадоволителна организация при даването на статут на чужденците, претоварване на местата за настаняване, лоши условия в тях, недобра координация с европейските институции за търсене на финансова помощ. Премиерът Пламен Орешарски също отбеляза, че има сериозни забележки към работата на Казаков.
Разследване на "Сега" показа, че агенцията е изхарчила близо 30 млн. лв. през последните пет години, но едва под 1/6 от тях са били предвидени за подобряване на условията за бежанците. За какво са изхарчени останалите пари няма яснота.
Въпросът кой е новият шеф на агенцията обаче затрудни Йовчев. Министърът първо не можа да се сети за името, а след това трудно прочете фамилията от подадения му лист - Чирпанлиев. Въпреки това Йовчев даде детайли от биографията на новия директор, за да убеди репортерите, че е професионалист. По-късно стана ясно, че новият директор е Николай Чирпанлиев. Той е заемал поста държавен инспектор психологическо осигуряване към Министерството на отбраната и е преподавател по психология в Нов българския университет..." - в. „Сега".

Антиправителствените протести също са сред темите на всекидневниците.

„Под 100 души са се събрали пред сградата на Министерския съвет към 20.00 часа, съобщиха от пресцентъра от МВР. Обстановката е спокойна, няма данни за нарушения на реда. Полицейски служители охраняват протестните действия...
Протестиращите против правителството на Пламен Орешарски освиркват Народното събрание, предаде „Фокус". Участниците в протеста свирят на свирки и бият на барабани пред сградата на парламента. Те развяват български знамена и плакати с призиви управляващите да подадат оставка. Протестът започна пред Министерски съвет и премина по бул. „Цар Освободител" със скандирания „червени боклуци". Движението в района на Народното събрание е блокирано. Засилено е и полицейското присъствие." - в. „Труд".

„По традиция, въпреки лошото време, около 19 ч. днес група недоволни от правителството  на Пламен Орешарски се събра и блокира движението на пл. „Независимост". Протестиращите свиреха на свирки и барабани, развяваха знамена, някои от тях носеха плакати: „Искаме нормална държава", "Оставка", "Вземете си вървете!". Протестът започна пред Министерски съвет и премина по бул. „Цар Освободител" със скандирания „червени боклуци". Движението в района на Народното събрание бе блокирано. Засилено е и полицейското присъствие.
Към 20 ч. активистите освиркаха Народното събрание и скандираха "Оставка". Участниците в протеста свиреха на свирки и биеха на тъпани пред сградата на парламента, развявайки български знамена и плакати с призиви управляващите да подадат оставка...
Обстановката днес остана спокойна, няма данни за нарушения на реда. Полицейски служители охраняваха протестните действия.
Движението пред парламента бе възстановено след 20.20 ч. Малко по-късно по-голямата част от протестиращите се разотидоха..." - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини