От х:

Днес в x:

Спецчасти атакуват завзетия от „Аш Шабаб” мол в Найроби

Специалните части на Кения, с подкрепата на свои колеги от Израел, са започнали операция по освобождаването на взетия от терористи мол „Уестгейт" в столицата Найроби, предаде АП.

След часове на престрелка терористите продължават да владеят малка част от мола и държат неизвестен брой заложници. Властите съобщават, че са успели да освободят голяма част от похитените без да дават подробности.

По последните данни жертвите сред заложниците са най-малко 69 души. Очевидци обаче съобщават, че има стотици трупове, разпръснати по етажите на мола. Тези данни все още не са официално потвърдени.

Служители от националния център за извънредни ситуации в Кения написаха в Туитър, че тази операция ще сложи точка на заложническата драма.

„Нашите сили преобладават. Кенийци ще дадат твърд отпор на терористите, и ние ще спечелим", се казва в съобщението.

Експерти по тероризъм обаче коментират, че ръководството на мола е отговорно за атентата, защото не е проверявало влизащите коли. Терористите използвали тази слабост и проникнали в „Уестгейт". Във всички други търговски центрове на Найроби бяха повишени охранителните мерки. Един търговски център прекъсна работа и затвори. Най-голямата верига супермаркети в Кения „Накумат" обяви, че затваря повечето си магазини в столицата.

Сомалийската групировката "Аш Шабаб", свързана с "Ал Кайда", пое отговорност за нападението в Найроби.

В съобщение в Туитър групировката написа, че атаката е в отговор на военната намеса на Кения в Сомалия. Преди две години Найроби изпрати свои войски в южната част на Сомалия, за да преследват бойци от „Аш Шабаб", отговорни за похищенията на хора на нейна територия.

Междувременно от съобщение на „Аш Шабаб" в Туитър стана ясно, че трима от нападателите в мола в Найроби са американци. Двама от тях са от Минеаполис, а третият е от Канзас. Останалите от нападателите са от Сомалия и по един от Канада, Финландия, Кения и Великобритания.

Нападателите са на възраст между 20-27 години.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини