От х:

Днес в x:

140 ученици лагеруват на Хижа "Здравец"

Песни и танци на народите край лагерния огън

140 ученика, обхванати в три смени, лагеруваха или продължават да лагеруват в местността Хижа „Здравец“ над Пловдив. Повечето от децата за пръв път разбират какво е лагер и се сблъскват с изискването за спазване на дневен ред. Мнозина от тях до сега не са се отделяли от родителите си, но всички са доволни от новото приключение.

Децата са от четирите партниращи си училища, които работят по проект „Децата на Първомай – равен старт“ за всички.

На хладно, далеч от познатото им ежедневие, те работят в групи, според интересите им, в  предварително избрани от тях форми – футбол, „Да мислим забавно“, „Майсторителница“ – за приложни изкуства, „Песни и танци на народите“, баскетбол, „Краезнание“ и други. Децата следват предварително начертана програма, а за да им бъде весело, ръководителите организират познатите дискотеки и непознати, но романтични за тях лагерни огньове. Макар и много от децата да са с разрушени навици за организация на деня, всички завърнали се са доволни от това ново преживяване – сподели една от първите ръководителки. Учениците разбраха как са се забавлявали родителите им когато не са имали компютри. Голямата разлика с пионерските лагери от недалечното минало е, че тогава те продължаваха по 20 дни.

Абсолютно безплатно, учениците получават 5 пълни пансиона. Средствата, около 28 790лв, са осигурени от проекта, а организацията е възложена чрез обществена поръчка на консорциум „Ваканция“.

В края на месеца предстои екскурзия до Казанлък, с посещение на гробницата и Музея на розата. Всяко от училищата ще изпрати по 20 свои деца, подбрани по предварително одобрени критерии.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини