От х:

Днес в x:

Мерят хасковлии по Слънцето

Наближава лятното слънцестоене и младежите от Астрономическа обсерватория към „Младежки център”  Хасково стартират кампанията „Измери се по Слънцето”, за да отбележат този космически миг.

Началото на лятото тази година настъпва на 21 юни в 08ч 04м. В петък между 13 и 14 ч., когато Слънцето е най-високо над хоризонта, младите астрономи ще предлагат на преминаващите по площад "Свобода" да измерят височината си по своята сянка. За целта от Астрономическата обсерватория са изработили специален „слънчев метър”. Той показва дължината на сянката на човек с определена височина в дните на лятното и зимното слънцестоене и на пролетното и есенното равноденствие.

Така хората ще видят нагледно колко голяма е разликата в техните сенки през различните сезони, да се убедят и запомнят (особено по-малките деца), че най-къса е сянката на предметите през лятото, и да осмислят ролята на Слънцето като основа за измерване на времето. Още нашите прадеди преди хилядолетия са знаели и използвали Слънцето за създаване на часовника и календара, но ние днес малко сме забравили и пренебрегваме тези природни закони, смятат инициаторите на слънчевото мерене.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини