От х:

Днес в x:

Китна Тракия се подмлади и пропя правилно

Млади тракийки зарадваха окото на ценителите на автентичния фолклор

Традиционният фолклорен фестивал „Китна Тракия пее и танцува“ видимо се подмлади и разхубави, със задоволство констатира проф. Милчо Василев, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив. Маститият спец на фолклора за поредна година журира хасковския фестивал и лесно може да направи разликата. Забележката му бе по повод невижданото нашествие на млади певци и танцьори на автентичен фолклор. „Народното изкуство няма да отмре, въпреки пълната абдикация на държавата от него“ категоричен бе проф. Василев, който похвали общините, че единствени дават пари за фолклор. 

Професорът откри и още една съществена разлика. Според него, изпълнителите най-после пропели правилно. Досега залагали само на автентичността, което не било съвсем достатъчно. Не и ако искат да отидат на националния фолклорен събор в Копривщица, за който „Китна Тракия“ и сродните му регионални фестивали били селекция. Що се отнася до автентичността-това било фолклор, в който няма никаква хореография. Затова двойно повече зависи от качествата на изпълнителя, техните костюми и въобще цялостната картинка. 

83 групи и 92 индивидуални изпълнители участваха в 47-то поредно издание на „Китна Тракия пее и танцува“. Сред участниците имаше формации не само от Тракия, но и от Родопите, Средногорието и от други фолклорни области на страната. Изпълненията вървяха на две сцени, пред две журита. Победителите получават грамоти от организатора-община Хасково.

Г.Христов

Залагаше се изцяло на автентични костюми
Подготовка
Изпълнение
Професор Василев зорко следи нивото
Журито е доволно от това което вижда
Появяват се все по-млади последователи
Разбира се бабите бяха традиционни

Доволна бе и публиката
Някои от пеенето, други от съпътстващата програма
И тук имаше майстори
Най-доволни бяха малките

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини