От х:

Днес в x:

3 000 лв/кв.м.за рампа за инвалиди в проекта за ЖП надлеза в Димитровград

Гл.архитект Томи Томов видя скрити резерви в проекта от страна на изпълнителя -"Терна"

Изграждането на пътека-рамка за майки с колички и инвалиди, дълга 54 метра и широка 3 метра, ще струва в проекта за новия ЖП надлез в Димитровград 550 000 лв.

Такава сума е записала фирмата -изпълнител "Терна" в разработката, оповести пред журналисти днес гл.архитект Томи Томов.

По думите му, себестойността на това съобръжение излиза около 3 000 лв. на кв. метър, което надвишава и цената на сградното строителство у нас.

По този начин гл.архитект обрисува т.нар.скрити резерви от средства, нужни за довършването на кръговото кръстовище около Водната кула.

Томи Томов обясни завишените цени с това, че "Терна" е единствен възлагател и изпълнител на обекта.

Както писахме по-рано, над 8 млн.лв., вместо 5 млн. ще струва довършването на проекта. Наличните пари позволяват да бъде изградена само пътната и мостова част на ЖП надлеза на бул.Трети март". Допълнително ще се търсят още средства.

Гл.архитект посочи, че за озеленяване на района на новия ЖП надлез, "Терна" е заложила около 600 000 лв. Цената е висока, предвид факта, че с тези пари Общината може да озеленява града в продължение на година.

Отново 600 000 лв. е заложената сума в проекта за осветление на кръговото около Водната кула, каза гл.архитект и посочи, че за 30 000 лв. ще излезе същата дейност за кръговото кръстовище на входа на парк "П.Пенев".

По 600 000 лв. е заложила "Терна" за озеленяване и осветление на новото кръгово около Водната кула

Гл.архитект даде и повече детайли около проекта, разглеждан на извънареден експертен съвет. Стана ясно, че двете пасарелки над ЖП лините ще са готови преди да бъде разрушен стария надлез на бул."Трети март".

Както информирахме, те ще са в района на Неделен пазар и магазин "Лидл". Целта е да поемат пешеходния трафик по време на ремонтите. Те се очаква да започнат през юли и да продължат до декември 2013 г. Още 6 месеца ще отнеме довършването на кръговото около Водната кула с озеленяването и осветлението.

Вътре в кръгово се предвижда подлез със стълби, който ще съкращава движението между двата квартала,разделени от ЖП линиите

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини