От х:

Днес в x:

Пловдивчани и първомайци се качиха до Буковския Лъв и обещаха да се върнат

Паун Ташев

63 туристи от Първомай и Пловдив изминаха маршрута от село Буково през голямата шарапана до паметника, посветен на 1300 години от създаването на Българската държава – „Лъва“.

Проливният дъжд не уби ентусиазма на мераклиите и рано сутринта те изпълниха площадчето на селцето. Инициативата, зародила се в приятелски разговор между няколко първомайци и пловдивчани още в навечерието на новата година, бе обявена във Фейсбук. Като част от съвременните комуникации,  социалната мрежа направи достояние тази идея на стотици хора.  Преди да тръгне групата,Наско Добрев въведе правила – обяви за водач Паун Ташев, а себе си за спасител и остана последен, за да помага ако някой има нужда.

Туристите минаха през параклиса „Св. Георги“, където чичо Паун им разказа за традициите на буковци да излизат за първа пролет и на гергьовден. После по път им обясни кои върхове се виждат, кой с какво е известен. Придошлата и буйна река беше отнесла мостчето, специално направено за похода преди седмица от водача и внука му Живко Аргиров. За щастие „хидросъоръжението“ не беше отишло далече, заплетено в клоните на един храст, то се оказа здраво.Мъжете поставиха на мястото му моста и той влезе в употреба.  

Няколко човека от групата се отделиха със Сребрин Сребрев,за да минат през Каракая-един от многото паметници в местността, останали от тракийско време, когато местните са отдавали почит към богинята – майка.

Основната част от групата се спря пред голямата и най- добре запазена шарапана, продължи към терасата на боговете, направи си фото-сесия пред издълбаните в скалите ниши, наречени от местното население „долапчетата“ и стигна до скалата, на която в горната част се вижда издълбан, кръст,а в предната й част е „Лъва“. Тя е висока почти колкото 4 етажна сграда. Преди 32 години, по случай 1300години от създаването на Българската държава 5- ма младежи са изсекли българския символ – изправен лъв. Паун Ташев сподели, че много би желал да се срещне с тези пораснали мъже. Там Наско Добре започна да реди легенди и предания за забележителностите в околността. Препоръча на жените да минат за здраве през образувалите се процепи в скалите на паметника, качи най- запалените на олтара да се заредят с енергия, показа им кубовете, които според него са поставени чрез левитация.

Пловдивчани бяха очаровани не само от добре направената маркировка. С любопитство четяха стиховете, написани от Паун Ташев, от почистената от него и внука му пътека, с удоволствие поседнаха на стъкмената пак от тях маса и пейки.

На раздумка и печена сланина, групата седна да почине в Габров дол. Пловдивчани бяха очаровани от маршрута, водача и първомайските си домакини и учудени, че никъде в интернет не са намерили информация за мястото. Всички обещаха, че ще се върнат и ще споделят преживяното със свои познати. „Толкова близо е до Пловдив, а до сега не сме знаели каква прекрасна и интересна пътека има тук – споделиха гостите – очаровани сме и от това колко много знаете за историята“.

Туристите се уговориха в най-скоро време Сребрин да ги разходи по пътеките между Искра и Ночево,а през август да се качат до Драгойна.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини