От х:

Днес в x:

Тумор 38 килограма извадиха от корема на 15-годишна пациентка

В продължение на 3 дни лекарски екипи оперират 15-годишно дете, за да извадят огромният тумор, тежащ 38 килограма.

За много кратко време, само няколко месеца, туморът нараснал до рекордните 38 килограма. Световната медицинска практика познава много по-големи образувания, но нетипичното в този случай е малката възраст на пациентката – само 15 години.

Поради огромните размери на тумора, той притискал всички вътрешни органи на пациентката – бъбреци, черен дроб, стомах, панкреас. Понеже туморът притискал артерията на сърцето, това довело до образуване на тромбоза в  краката на момичето (съсиреци, които са много опасни, защото запушват кръвоносните съдове),   писаха в “24 часа”.Това е и причината операцията да не бъде извършена за един ден. Най-голям  е бил рискът с движението  на тромбите. Докато туморът притискал артерията, тромбите се намирали само в крайниците. В момента, в който тежестта на тумора бъде премахната и кръвта започне да се движи бързо по кръвоносните съдове, тя ще раздвижи тромбите – ще причини емболия.  Попадайки в сърцето, смъртта на пациента е вероятна в много голяма степен.

Пациентката не е българка. Тя живее в Италия и е извадила огромен късмет, че е попаднала на лекарски екип, който е успял да се погрижи за нея качествено.

В България също имаме добри специалисти, които вече направиха сполучливи операции за премахване на огромни  тумори.

Източник: http://lubopitno.org

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини