От х:

Днес в x:

Еврокомисията глоби Майкрософт за неспазено обещание

Европейската комисия глоби гиганта Майкрософт, защото не осигурила на клиентите право на избор на интернет браузър, въпреки че от компанията обещали да го направят. Сумата, която Майкрософт трябва да плати е 561 милиона евро.

От комисията обясниха, че за първи път се санкционира компания, защото не е отговорила на предишно оплакване на ЕС. Това прави нарушението на Майкрософт изключително сериозно. През 2009 г. ЕК е изискала на клиентите се предостави право на избор на уеб браузър до 2014 година. Потребителите внесли оплакване, че Майкрософт ги ограничава до собствените си продукти.

"Правно обвързващите ангажименти, постигнати чрез антитръстови решения, играят много важна роля в нашата правоприлагаща политика, защото позволяват бързи решения на проблеми с конкуренцията", заяви еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния в комюнике. "Тези решения изискват стриктно спазване. Неспазването им е много сериозно нарушение, което изисква съответна санкция", допълни еврокомисарят.

Разследване установило, че за периода от пускането на Windows 7 през май 2011 до юли 2012 година около 15 милиона клиенти не са имали право на избор на уеб браузър. Майкрософт признава за този провал и отдава вината на технически проблеми.

ЕС имаше множество спорове с Майкрософт, като през 2008 година глоби компанията с 899 милиона евро, които впоследствие бяха намалени на 860 милиона евро, заради неизпълнение на наредба за споделяне на продуктова информация с конкурентите си, така че техният софтуер да може да работи с Windows. Най-голямата антитръстова глоба, наложена от Евросъюза, беше за компанията Интел в размер на 1,06 милиарда евро през 2009 година.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини