От х:

Днес в x:

Първата афганистaнска рапърка - феномен в страната

С дълго кожено палто и дънки, покрити с голяма кърпа за глава, Сузан Фероз изглежда като много модерни жени в Кабул.

Но освен това тя е изненадващ нов феномен в иначе консервативната ислямска държава – тя е първият рапър от женски пол.

Текстовете на песните й не са непознати за повечето й сънароднички – тя рапира за изнасилване, насилие и зверства, които афганистанските жени са преживели през десетилетията на война в страната, обхваната от бедност.

„Песните ми са за страданията, които жените в моята страна изтърпяват, както и за жестокостите на войната“, споделя Фероз в интервю пред AFP.

Като повечето афганистанки, 23-годишната жена споделя, че животът й е пълен с горчивина - спомени за войната, бомбардировките и живота в бежански лагери в съседен Иран и Пакистан.

Сузан е работила като тъкач на килими с другите си братя и сестри, за да изкарват прехраната си, докато не открила новия си талант.

Известно е, че рапът и хип-хопът са начин за много изпълнители да разкажат за ежедневните жестокости. Затова Сузан споделя: „Ако рапът е начин да разкажеш за несгодите си, то афганистанците имат да разказват много“.

„Ето защо избрах да стана рапър“, казва още тя.

Афганистанската поп звезда Фарид Растагар предлага на момичето да й помогне да издаде първия си албум, първата песен от който ще бъде пусната на пазара този месец.

Една от песните й се казва „Naqis-Ul Aql“, което може да се преведе като „Дефицит в ума“ - общо вярване за жените от страна на афганистанските мъже.

След като Сузан пуснала първата си песен, нейни чичовци и роднини я обвинили и се отрекли от нея, тъй като „носила срам за рода“. Други анонимни афганистанци са заплашвали, че ще я убият.

„Каква е моята вина? Няма да се спра. Някой трябваше да започне това и не съжалявам. Искам да бъда гласът на жените в моята страна“, категорична е младата рапърка.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини