От х:

Днес в x:

Айпад, таблет и 10 хил. нови думи официално в правописния речник

Десет хиляди нови думи са вкарани в новия официален правописен речник на българския език, който ще бъде представен днес. Сред тях са думи като айпод, таблет, кльомба и айпад, съобщи Агенция КРОСС. В правописния речник ще намерят място и думи като имейл и онлайн, които задължително се изписват слято за разлика от английския им вариант.

„Включени са много думи, които вече са част от активния съвременен речник през последното десетилетие", коментира един от авторите - проф. Владко Мурдаров. От изданието са отпаднали и много турцизми и остарели думи, които вече не се използват.

В речника е обяснено и как да се използват препинателните знаци, а в първата част на изданието са основните правила в българския език.

През миналата година Европейската комисия обяви резултатите от изследване, според което почти всеки втори български ученик има проблеми с четенето и разбирането на текст на родния му език, а 41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни.

Същевременно данни от проверените кандидат-студентски теми и матури показват, че около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията.

Източник: cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини