От х:

Днес в x:

Кризата закри 26 хил. фирми

26 хил. родни предприятия са прекратили дейността си през 2009 година, сочат данните на Националния статистически институт. Това са точно 8% от дружествата, които са извършвали дейност на родния пазар през първата година, в която България започна да усеща кризата, която е на лице и до днес, предаде Стандарт нюз.

В резултат от закриването на тези фирми близо 2,2% от заетите тогава са загубили работата си. Най-уязвими се оказват фирмите, работещи в сектор "Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството", тъй като те са най-масовата жертва на финансовата стагнация.

На противоположния бряг са дружествата в добивната промишленост, канализационните и електрически услуги, управлението на отпадъци, доставките на вода и финансовите услуги, тъй като фалиралите фирми в тези сектори са едва 0,2% от всички бизнес субекти през 2009 г.

Друг обезпокоителен момент е, че през 2010 г. едва 10% от фирмите у нас са имали персонал, наброяващ повече от 10 души. В 39% от дружествата служителите са били между 1 и 4 души.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини