От х:

Днес в x:

Цял арсенал химически и взривни вещества в столичен блок

Сн.: МВР

Операцията e започнала в с.Дерманци, област Ловеч и продължава в столичния ж.к.“Красна поляна“

Разследването тръгнало след пожар в стопанска постройка в ловешкото с.Дерманци, възникнал към 3 ч. вчера в имот на 76-годишен жител на селото.  На мястото на произшествието са изпратени служители на РСПБЗН-Ловеч, ОДМВР-Ловеч и ОСлС-Ловеч. Установено било, че в пламналата постройка   са съхранявани лесно запалими и избухливи химически вещества. Мястото е посетено от служители на ГДБОП, и извършен е оглед от следовател.


В хода на незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия е изяснено, че взривилите се вещества, са оставени на съхранение от сина на собственика на имота. Той е задържан и в разговор с него станало ясно, че в обитаваното от него жилище в столичния ж.к.Красна поляна и в мазето към апартамента той държи неустановено количество силно реактивни химически и взривни вещества, оръжие и боеприпаси.

Районът бил обезопасен, живеещите били изведени. Служителите на ГДБОП съвместно с колегите им от СДОТО предприели, претърсване и изземване от апартамента. Поетапно са изнесени най-опасните вещества: 1,5 кг оловен азид - силно реактивно вещество, което по първоначални данни служи за направата на капсул-детонатори; около 15  различни по големина контейнери с прекурсори за направата на взривни вещества, като калиев хлорат, калиев перхлорат, алуминий и др.; 20 кг. черен барут; над 100 метра огнепроводен шнур, част от него - снаряден с детонатори; 100 възпламенителя; детониращ шнур;  500 боеприпаси различен калибър;  2 кг. от веществото  тротил-хексоген; над 50 унифицирани запалки за ръчни запалки; учебна противотанкова мина; взриватели за снаряди; 3 контейнера силно концентрирана сярна киселина; автомат „Калашников“; 10 пистолета, като това е само най-опасната част от бойните и взривни запаси.


Претърсването и изземването от жилището е преустановено снощи в 23.30 часа след като са изнесени и обезопасени само най-опасните химически и взривни вещества. Апартаментът и мазето са запечатани.

Предстои щателно претърсване на помещенията да продължи с изземване на оставащите значителни количества оръжия, боеприпаси и компоненти за изработване на самоделни взривни устройства. Мястото е под охрана. Действията по разследването в с. Дерманци, в Ловеч и София продължават днес.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини