От х:

Днес в x:

Вотът пропадна, Волен хлъзна БСП. Преглед на националния печат

Водеща тема в петъчния печат е проваленият вот на недоверие срещу правителството заради отказа от проекта АЕЦ „Белене".

„Обреченият вот на недоверие срещу правителството заради спирането на АЕЦ "Белене" няма да се състои, след като депутатите от "Атака" оттеглиха вчера подписите си. Осемте депутати на Сидеров подадоха писмени заявления, че оттеглят подкрепата си, и така провалиха насрочените за понеделник дебати по вота, тъй като не е изпълнено конституционното условие за 48 подписа под искането. Националистите изтъкнаха странен мотив за неочаквания обрат в позицията си - отмятането на БСП от обещанието да се присъедини към тяхната подписка за референдум за централата. Парламентарната група на "Атака" единствена подкрепи инициативата на соцпартията за вот на недоверие, след като дори традиционният съюзник на левицата ДПС отказа да застане зад него.
"При това положение вот на недоверие по същество с дебати няма да бъде проведен, поради което се счита, че изобщо не е искан по надлежния от конституцията ред", обясни шефът на парламента Цецка Цачева в изявление пред медиите. Въпреки това извънредно заседание на парламента в понеделник ще има, тъй като вече е взето решение и то може да бъде отменено само от депутатите, поясни Цачева.
"Очевидно е имало натиск върху депутатите от "Атака". Очевидно това е цената да се опази цяла тяхната парламентарна група", коментира от Хасково лидерът на соцпартията Сергей Станишев. По думите му БСП не се притеснява да е сама в парламента, но заедно с българските граждани.
Волен Сидеров, който заяви при внасянето на вота, че е готов да жертва целостта на парламентарната си група в името на националния интерес, вчера обясни, че поначало бил против участието в "тази пиар игра" на БСП. "Атака" се съгласила да бъде съвносител на вота само заради обещанието на социалистите да започнат заедно подписка за референдум за атомната централа. В началото на тази седмица обаче БСП обяви, че започва консултации за такава подписка с НДСВ и ВМРО. Сидеров обвини социалистите в некоректност и цинизъм, защото изключили "Атака" от инициативата и се съюзили с НДСВ - партията, отговорна за затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй".
Другият мотив на националистите бил да опровергаят хипотезите, че са влезли в неформална коалиция с БСП. Това бе основният аргумент на двама от депутатите на "Атака" - Огнян Стоичков и Николай Пехливанов, да не подкрепят вота." - пише в. „Сега".

„Вотът пропадна, Волен хлъзна БСП" - обобщава в. „24 часа".
"Пируетът на Волен Сидеров създаде прецедент в парламентарната практика. Според юристи вотът не може да се отмени, но шефката на НС Цецка Цачева реши да няма дебат...
Общо подписите на лявата и националистическата група плюс 1 независим бяха 48 - точно колкото са нужни за вот на недоверие.
"Аз поначало бях против да участваме в тяхната игра. Но се съгласих с идеята, че след вота ще инициираме референдум за АЕЦ "Белене". Сега от БСП твърдят, че идеята е тяхна, ще правят подписки съвместно с НДСВ - партията, която е отговорна за затварянето на АЕЦ "Козлодуй". На тази некоректност не можем да отговорим другояче", обясни Сидеров.
Не се разбра защо "Атака" се отказва от вота, след като БСП не се отказва от референдум. Волен отрече решението да е плод на ревност кой ще се впише като инициатор на допитването.
Той нарече абсурдна тезата за обща игра с Георги Първанов, който после да атакува вътрешнопартийния си опонент Сергей Станишев като неспособен да реализира вот на недоверие..." - продължава всекидневникът.

В. „Труд" също помества публикация по темата:
Четвърти вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" - този път заради отказа от АЕЦ "Белене", няма да има...
Сидеров обясни обръщането си на 180 градуса с "некоректност" от страна на БСП. Националистът от самото начало бил против участие "в играта и пиара на БСП" за АЕЦ "Белене", но направил компромис заради устно обещание левицата да го подкрепи за подписка за референдум по темата. Допитването до хората е важно, защото е ясно, че вот няма да мине, обясни Сидеров. И нарече цинизъм маневрата на БСП да кани за народна подписка за национално допитване НДСВ, които затворили блоковете на АЕЦ "Козлодуй", вместо да удържат на думата си към националистите. "Хем искат подписите ни, хем се гнусят от "Атака". Лицемерна гнусливост", каза лидерът...
Депутати от "Атака" обаче признаха, че отказът от вота "спасява" парламентарната група на националистите от разпад...
Конституционалистът проф. Любен Корнезов (депутат от БСП) пък каза, че досега не се е случвало да се оттеглят подписи под искане на вот на недоверие.
"Няма практика, няма и решение на Конституционния съд (КС)", добави той. Според него има два варианта да се реши казусът. Първият е КС или Народното събрание да вземат решение. И понеже няма време да се чака КС, това може да направят депутатите преди разискванията по вота в понеделник.
Вторият вариант е да се приеме, че оттеглянето на подписи няма правно значение и веднъж задвижена, процедурата по вот на недоверие да не спре. В такъв случай депутатите, оттеглили подкрепата си за вота, биха могли да изразят новата си воля при гласуването."

В. „Дневник" допълва темата, като цитира изказване на премиера Борисов, че оттеглянето на депутатите от "Атака" от вота е продиктувано от нежелание да са с БСП:
„Радвам се, че "Атака" са взели това решение, защото колкото и яростен противник да са ни напоследък, очевидно никой не иска да стои на една страна с БСП, и особено със Станишев. Това коментира премиерът Бойко Борисов по повод решението на "Атака" да оттегли подписите си под искането за вот на недоверие заради спрения проект за АЕЦ "Белене".
Според Борисов лидерът на "Атака" вероятно се е запознал с цялата документация по проекта АЕЦ "Белене" и му е станало ясно, че БСП никога не са искали да строят "Белене", защото няма подписан договор. "Всъщност става дума за стотици милиони безсмислено похарчени пари", посочва премиерът.
"Евтиният предизборен популизъм на Станишев да гради образ на чужд гръб не успя. Трябва да намери друго нещо, за да си "лъска имиджа", коментира премиерът Борисов."

Всекидневниците продължават енергийната тема с публикации за цените на електроенергията и възможностите за тяхното понижаване.

„Енергийният регулатор приканва частните тецове в "Марица изток" към по-ниски изкупни цени" - съобщава в. „Дневник".
"Собствениците на двете частни топлоелектрически централи в енергийния комплекс "Марица изток" проявяват разбиране за предоговаряне на високите изкупните цени, фиксирани дългосрочно в приватизационните им договори. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред ТВ7.
По думите му самите инвеститори - американските AES (в "Марица изток - 1") и Contour Global (която миналата година купи "Марица изток - 3" от италианската Enel) отчитат, че днес рисковете за инвестициите им са много по-малки, отколкото когато са били подписани договорите...
Цените, фиксирани в дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията, произвеждана от двете централи, се изтъкват обикновено като обяснение за високите крайни цени на електроенергията. По думите на Семерджиев днес "този проблем е решим ... при определени условия, при търсене на баланс на интересите и на инвеститора". Той отбеляза, че България не е единствената страна в Източна Европа със същия проблем и даде Полша и Унгария като добри примери при намирането на решение.
От 1 юли, когато започва новият годишен регулаторен период за цената на тока, електроенергията ще поскъпне с около 10%, прогнозира председателят на ДКЕВР. Той направи уговорката, че още не знае точния процент, но информацията до края на март сочи, че такова поскъпване "ще балансира интересите на потребителите и производителите".
По думите на шефа на регулатора през следващите месеци върху цената могат да повлияят скоростта на въвеждане на нови възобновяеми енергийни източници и промените в международните цени на горивата." - пише всекидневникът.

„Собствениците на двата частни ТЕЦ в енергийния комплекс "Марица-изток" проявяват разбиране за предоговаряне на високите изкупни цени, фиксирани дългосрочно в приватизационните им договори. Това съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев пред ТВ7. Самите инвеститори - американските компании AES (в ТЕЦ "AES Гълъбово") и Contour Global, която купи ТЕЦ "Марица-изток 3" от италианската Enel, отчитат, че днес рисковете за инвестициите им са много по-малки, откогато са подписани договорите. "Те също се опитват да проявяват разбиране", каза Семерджиев. Цените, фиксирани в 15-годишните договори за изкупуване на електроенергията от двете централи, често се изтъкват като причина за поредните поскъпвания на тока. НЕК изкупува електричеството от ТЕЦ "AES Гълъбово" за 126 лв. за мВтч, подобна е и цената на тока от бившата ТЕЦ "Марица-изток 3".
Ако цената на двете източномаришки централи падне, това ще доведе до по-ниско поскъпване на тока от прогнозираните 10% от 1 юли." - информира „Стандарт".

Друга широко отразена тема в петъчните вестници е отстраняването на Кирчо Киров от поста му на съветник на премиера Борисов и прокурорското разследване срещу него.

„Министър-председателят Бойко Борисов освободи Кирчо Киров като съветник в политическия му кабинет. Това обяви пресслужбата на правителството, без да посочи никакви мотиви и подробности около решението на Борисов.
Кирчо Киров беше назначен на поста на 1 февруари тази година, след като девет години ръководеше Националната разузнавателна служба.
Киров, чиято кариера е свързана основно с разузнаването преди и след 1989 г., беше публично предложен от Борисов за посланик, но срещна съпротивата на външния министър Николай Младенов и президента Росен Плевнелиев, които заявиха, че няма да изпращат като дипломати лица, работили за бившата Държавна сигурност." - съобщава в. „Дневник".

В. „Труд" също отделя място на темата:
„Премиерът Бойко Борисов е дал на прокурор съветника си генерал Кирчо Киров, който доскоро ръководеше Националната разузнавателна служба (НРС. Киров бе уволнен вчера от съветническия си пост.
От правителството съобщиха само за освобождаването, но без да споменават мотивите за него.
Според източници на "Труд" в доклада до прокуратурата става въпрос за нарушения на Киров, извършени в качеството му на шеф на НРС. Генералът имал не малко прегрешения, според запознати. Той бил проверяван за раздаване на ведомствени жилища, а службата му имала и пропуски в информацията, която трябва да осигурява от чужбина...
Потърсихме го вчера за коментар, но мобилният му телефон отговоряше, че абонатът е изключен или извън обхват."

„Пред "Стандарт" от Министерския съвет уточниха, че причината за смяната е доклад от проверка в НРС, който бил даден от премиера на прокуратурата. От там не уточниха какво съдържа документът.
По неофициална информация става въпрос за заключения на вътрешна проверка, която е била назначена от новото ръководство на разведките. В края на януари Киров беше освободен от директорския пост в разузнаването, а на негово място беше назначен ген. Драгомир Димитров.
Практика в службите е след смяна на ръководствата да се назначават проверки. По този начин бяха открити нарушения във военното разузнаване.
Военният министър Аню Ангелов обяви тогава, че на подчинените му разведки са раздавани допълнителни възнаграждения без ясни критерии единствено в зависимост от мнението на директора.
Засега се пази пълно мълчание около нарушения в НРС. От 1 март е започнала проверка и на Сметната палата, но тя ще приключи едва през юли..." - пише „Стандарт".

„Според лидера на РЗС Яне Янев в НРС е имало големи финансови злоупотреби по времето на Киров.
"Досега не съм получил нищо, но може материалите да са изпратени на Върховната касационна прокуратура", заяви вчера софийският градски прокурор Николай Кокинов.
Според юристи по принцип, ако такъв сигнал дойде, той трябва да се препрати на градската прокуратура.
"При нас в последните два дни сигнал срещу Кирчо Киров няма. Ако нещо е изпратено по-рано, ще проверим", заяви Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор Борис Велчев.
Според Яне Янев по времето на Киров със служебни пари от разузнаването са били купувани ловни приспособления и скъпи пушки...
За първи път Бойко Борисов заяви, че в НРС са вършени безобразия още през август 2010 г. Тогава правителството отпусна на службата 2 млн. лв., за да покрие направени непредвидени разходи. Попитан защо това се прави, Борисов заяви, че трябва да бъдат покрити "едни безобразия във Франция". Той отказа подробности, но уточни, че самият ген. Киров няма вина, а въпросните безобразия са на предишния премиер Сергей Станишев.
Неофициално се заговори, че става въпрос за плащане на откуп за освобождаване на българската гражданка Данка Панчова, държана 9 месеца в плен в Сомалия.
Тя заедно с две французойки, белгиец и двама кенийски пилоти бяха отвлечени от въоръжени бунтовници в началото на ноември 2008 г. в централната част на Сомалия. Панчова бе освободена от плен и се завърна в България през август 2009 г., малко след края на мандата на правителството на Сергей Станишев. Според информация в медиите за освобождаването на цялата група е платен откуп, но това бе отречено от френските власти и хуманитарната организация "Действие срещу глада". От Сомалия потвърдиха, че са получили 3 млн. долара...
В София Панчова бе посрещната на летището от новоназначения външен министър Румяна Желева, която тогава отказа да коментира дали е платен откуп за освобождаването на българката. Желева благодари на Франция и Белгия, както и на българските дипломати, работили по случая..." - напомня в. „24 часа".

В. „Сега" съобщава, че фирма на общинар от ГЕРБ е взела  поръчка за 10 млн. лв. в София:
„Фирмата, управлявана от общинския съветник от ГЕРБ във Варна Николай Пашов, ще ремонтира надлез "Надежда" в София за близо 10.2 млн. лв., съобщи Столичната община. Фирмата на Пашов "Хидрострой" е спечелила обществената поръчка на столицата заедно с "Мостремонт 97". Мажоритарен собственик на "Хидрострой" е Мая Желева, която е бивша съпруга на шефа на пътната агенция по времето на НДСВ Велико Желев. Пашов е изпълнителен директор. Конкуренция на победителя са били още три фирми. Най-голяма тежест според обществената поръчка има предлаганата цена - 60%.
Ремонтът, който започна вчера, ще се прави в забележително бавен темп - 4 години, заради липса на пари в общинския бюджет. За тази година са заложени 1.8 млн. лв. за ремонта на надлеза. "Хората ще усетят само ремонта на кръговото кръстовище, а за ремонта на мостовите съоръжения, трамвайните линии няма да има ограничения", обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Няма да се затваря изцяло движението, но още вчера при старта на ремонта започнаха тежки задръствания в квартала..."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини